Poljska će Ukrajini dati vrlo moćan i napredan raketni sustav kojim je moguće gađati i ruske ratne brodove

Ako se prijenos novog naoružanja realizira, Ukrajina će dobiti moćno oružje sposobno napasti pomorske i kopnene ciljeve s velikom preciznošću i učinkovitošću.

Branimir Vorša | 29.06.2023. / 10:22

Kongsberg NSM projektil
Kongsberg NSM projektil (Foto: kongsberg.com)

Pregovori između Ukrajine i Poljske o potencijalnom prijenosu Kongsbergovih projektila Naval Strike Missile (NSM) navodno su u poodmakloj fazi, navodi se u izvješću na poljskoj web stranici Defence24.pl. NSM rakete bi, ako ih Ukrajina nabavi iz poljskih zaliha, toj zemlji pružile snažan obalni obrambeni sustav sposoban ciljati pomorske i kopnene prijetnje na udaljenostima većim od 200 kilometara.

M142 HIMARS sustav VIDEO Ovo su višecjevni raketni sustavi koje Ukrajina toliko želi za borbu protiv ruske invazije

Jedna od značajnih značajki švedskih NSM projektila su njegove slabo uočljive karakteristike tijekom leta, osmišljene kako bi ga neprijateljima bilo teže unaprijed otkriti i srušiti. Osim toga, projektil koristi nepredvidive pokrete tijekom svoje završne faze leta, povećavajući njegovu sposobnost izbjegavanja neprijateljskih sustava protuzračne obrane. Sa slikovnim infracrvenim (IIR) sustavom za samonavođenje u terminalnoj fazi leta, NSM nudi prednost jer ne daje radiofrekvencijska (RF) upozorenja i otporan je na taktiku RF ometanja.

Izvješće sugerira da bi prijenos NSM-a u Ukrajinu potencijalno mogao biti olakšan korištenjem sredstava iz Europske unije. Takav bi aranžman omogućio Poljskoj da popuni svoje NSM zalihe, nakon prijenosa istih u Ukrajinu.

Trenutno Poljska mornarica upravlja s dva kompletna NSM sustava kao dijelom svoje obalne raketne obrane. Svaki sustav sastoji se od dvije baterije, a svaka baterija opremljena je s tri lansera koji mogu primiti do četiri projektila svaki. Obalna raketna obrana također uključuje prateća vozila za zapovijedanje i upravljanje vatrom, baterijska i zapovjedna vozila, mobilne komunikacijske centre, kao i radare za otkrivanje i praćenje ciljeva.

Raketni sustav Brimstone u Ukrajini Ukrajina sad ima jedno od najnaprednijih oružja koje je ikad dobila i može ga rasporediti bilo gdje i na koji god način želi

Poljskoj, kao prvom operateru obalne obrambene varijante NSM-a, pridružili su se Korpus marinaca američke vojske, Rumunjska i Latvija u odluci nabave tog naprednog raketnog sustava. Američka mornarica i Norveška koriste NSM projektile u konfiguraciji za lansiranje s ratnih brodova.

Izvor: The War Zone

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti