Galerija

Tim koji prati rad sonde InSight objavio je nekolicinu novih rezultata njezina rada na zajedničkoj konferenciji Europskog kongresa za planetarnu znanost i Američkog astronomskog društva. Ti rezultati uključuju i mjerenja Marsova magnetskog polja te još dokaza o postojanju vode ispod površine tog planeta.

Sonda InSight lansirana je i sletjela je na površinu Marsa još tijekom 2018. godine, a na njoj se nalaze i tri instrumenta za znanstvena mjerenja na planetarnoj razini. Jedan je od njih i magnetometar, koji je ujedno i prvi ikad korišten na Marsu.

NASA-ina sonda InSight na Marsu NASA zabilježila prvi potres na nekom drugom planetu

Mars (Foto: Arhiva/NASA) Ključ za život na Marsu: Znanstvenici NASA-e uz pomoć čudesnog materijala možda su napokon pronašli pravo rješenje

Tim predvođen Christopherom Russellom sa Sveučilišta California u Los Angelesu analizirao je podatke s magnetometra te otkrio da mjesto slijetanja sonde InSight, Elysium Planitia, ima jako magnetsko polje. Isto tako, otkriveno je i da električna energija prolazi kroz ionizirani dio atmosfere Crvenog planeta te da s vremena na vrijeme magnetsko polje pulsira tijekom noći.

Ti pulsovi znaju potrajati i do dva sata i najjači su u smjeru sjevera, izvijestio je NASA-in tim znanstvenika. Otkriće pulsova samo po sebi nije čudno, no činjenica da se oni događaju isključivo oko ponoći itekako jest. Znanstvenici ne znaju što ih uzrokuje, no nadaju se iskoristiti ta mjerenja kako bi uočili razlike između magnetskih polja Zemlje i Marsa.

S druge strane, novi dokazi o postojanju vode na Marsu uvijek su uzbudljiva stvar, a NASA-in tim iskoristio je magnetometar kako bi pronašao duboku i provodljivu regiju ispod površine Marsa, no te podatke još uvijek treba temeljito provjeriti i istražiti.

Nije loše za manje od godinu dana rada na Crvenom planetu, a kako se sonda tek probudila sad iz solarne konjukture, čekaju je nova istraživanja, a nadamo se i nova otkrića.

Izvor: National Geographic

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju