Ostaci Mohenjo Daroa, koji se nalaze u južnoj pokrajini Sindh, blizu rijeke Ind i dio su UNESCO-ove svjetske baštine, među najbolje su očuvanim urbanim naseljima u južnoj Aziji. Otkriveni su 1922. godine, a nestanak tamošnje civilizacije koja je postojala u vrijeme drevnog Egipta i Mezopotamije još uvijek je nerazjašnjen misterij.

Katastrofalna poplava uzrokovana klimatskim promjenama Nova studija upozorava: Gotovo četvrtina svjetskog stanovništva izložena je značajnim rizicima od poplava

Nabujale vode Inda opustošile su velike dijelove Pakistana, pri čemu je smrtno stradalo najmanje 1343 ljudi, a milijuni su ostali bez domova.

Premda nedavne poplave nisu izravno pogodile Mohenjo Daro, rekordna količina oborina nanijela je golemu štetu ostacima drevnoga grada, rekao je kustos lokacije Ahsan Abbasi.

Otkrio je da se zbog monsunskih kiša srušilo nekoliko velikih zidova, izgrađenih prije gotovo 5000 godina.

Kazao je i da su radnici započeli s rekonstrukcijom oštećenih dijelova pod nadzorom arheologa, no nije mogao procijeniti koliko će stajati popravci.

Abbasi je rekao da glavni spomenik budističke sakralne arhitekture, poznata "budistička stupa", velika hemisferna struktura povezana s bogoslužjem, meditacijom i ukopima nije oštećena. No obilne oborine oštetile su neke vanjske, ali i veće zidove koji odvajaju pojedine prostorije ili komore.

Poplave u Njemačkoj Istraživanje upozorava: Katastrofalne poplave sve su vjerojatnije zbog globalnog zagrijavanja

Abbasi je rekao da je drevna civilizacija u Mohenjo Darou, koji je poznat i kao "Humak mrtvih" izgradila razrađen sustav odvodnje.

Premda su poplave pogodile cijeli Pakistan, pokrajina Sindh je među najteže pogođenima. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju