Popularna ekstenzija za Chrome iskorištava svoje korisnike

Iako tajno rudarenje ne nanosi štetu računalu ili korisniku, značajno usporava računalo jer koristi snagu njegova procesora.

Martina Čizmić | 02.01.2018. / 18:39

Ilustracija Monero (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Rudarenje kriptovaluta postalo je veoma privlačan posao, a neki su odlučili umjesto svojih računala iskoristiti tuđa.

Cryptojacking ili "tajno rudarenje" sve je češća praksa ne samo hakera nego i internetskih stranica koje na taj način žele zaraditi koji dolar više.

No stručnjaci za računalnu sigurnost ističu kako se sve češće cryptojackeri nalaze i u raširenim aplikacijama za pametne telefone i ekstenzijama za internetske preglednike.

Tako su otkrili da ekstenzija za Chrome Archive Poster, koja korisnicima Tumblra olakšava objavljivanje na toj mreži, u sebi skriva program za tajno rudarenje virtualne valute monero.

Više od 100 tisuća ljudi instaliralo je Archive Poster i, iako su neki korisnici već upozorili na tajno rudarenje, čini se kako većini korisnika to ne smeta.

Naime, iako tajno rudarenje ne nanosi štetu računalu ili korisniku, značajno usporava računalo jer koristi snagu njegova procesora.

A svi znamo koliko nam je mrsko kad moramo čekati da se otvori neki program ili učita neka internetska stranica.

Inače program Coinhive, koji se najčešće koristi za tajno rudarenje može se besplatno preuzeti na internetu i nije ilegalan. Ali stranice koje ga koriste kako bi zaradile od posjetitelja, a o tome ih ne obavijeste, nisu baš na najboljem glasu.

Izvor: Bleeping Computer

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti