Popularni "fidget spinneri" mogu biti opasni za djecu, upozorava EU

Europska komisija lani je s tržišta povukla 11 modela "fidget spinnera" zbog toga što nisu ispunjavali europske sigurnosne standarde za igračke.

I.D. | 12.03.2018. / 15:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Fidget spinner, igračka koja je lani izazvala pravu pošast među djecom diljem svijeta, može predstavljati zdravstveni rizik, objavila je u ponedjeljak Europska komisija u redovnom godišnjem izvješću o opasnim proizvodima.

Trokraka spravica nalik na propeler može se vrtjeti na prstu, prebacivati s jedne ruke na drugu ili se jednostavno korisititi kao "zanimacija" za ruke.

Ljubitelji igračke kažu da je jako zarazna i da pomaže u ublažavanju stresa. Međutim, kako fidget spinneri često imaju ugrađenu bateriju, Europska komisija smatra da predstavlja rizik za djecu jer se baterije lako mogu domoći i progutati je.

Europska komisija lani je s tržišta povukla 11 modela fidget spinnera zbog toga što nisu ispunjavali europske sigurnosne standarde za igračke.

Komisija svake godine objavljuje izvješće o opasnim proizvodima na tržištu koje treba zabraniti, povući s tržišta ili na njih upozoriti. Na listi se može naći sve od igračaka, odjeće i kozmetike do automobila i strojeva.

Najčešće se ipak radi o igračkama jer često imaju sitne dijelove kojima se mala djeca mogu ugušiti ili sadrže opasne kemikalije.

Godine 2017. najviše takvih proizvoda, 53 posto, proizvedeno je u Kini, a 26 posto ih je bilo iz EU-a. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti