Popularni Woz podržava "pravo na popravak": Vrijeme je da počnemo raditi prave stvari

Woz je otkrio kako je od malih nogu volio "prčkati" po uređajima i prilagođavati ih svojim potrebama.

Martina Čizmić | 09.07.2021. / 16:00

Steve Wozniak (Foto: AFP)

 Popularni Woz, odnosno suosnivač Applea Steve Wozniak, dao je svoju podršku pokretu "pravo na popravak".

Gostujući na platformi Cameo, na kojoj fanovi plaćaju poznatim osobama da im ostave personalizirane poruke, Woz je rekao kako "potpuno podržava pokret".

U videu namijenjenom Louisu Rossmannu, youtuberu i zagovorniku "prava na popravak", Woz je čak priznao i da je to za njega emotivno pitanje.

Često radim Cameo videa, ali ovaj me zaista pogodio. Ne bismo imali Apple da nisam odrastao u svijetu koji je bio tehnološki veoma otvoren, rekao je Woz u videu.

Pokret "pravo na popravak" pomalo se širi cijelim svijetom jer se sve više pojedinaca, udruga, ali i zakonodavaca zalaže za uvođenje mjera koji će od proizvođača zahtjevati da potrošačima osiguraju rezervne dijelove za njihove televizore, perilice rublja i druge uređaje.

Woz je otkrio i kako je od malih nogu volio "prčkati" po uređajima i prilagođavati ih svojim potrebama.

Tada, kad ste kupili elektronički uređaj, poput televizora ili radija, svaki njegov dio bio je opisan u uputama. Potpuna otvorenost. Ako ste znali što radite, mogli ste popraviti brojne stvari za malo novca. No, još je vrijednije što ste znali da ste to napravili sami, istaknuo je Woz u devetominutnom videu.

Upravo se Apple, kojeg je Wozniak osnovao sa Steveom Jobsom prije 45 godina, često prozivan zbog ograničavanja koje nameće kupcima iPhonea i drugih Appleovih uređaja prilikom popravka.

Godinama su se uređaji mogli popravljati samo u ovlaštenim servisima koji su imali Appleovu licencu. To se promijenilo 2019. godine kad je Apple proširio svoju mrežu servisa i u nju uključio i druge servise.

Vjerujem da kompanije i dalje pokazuju svoju snagu kroz potpunu kontrolu svega, istaknuo je Wozniak i dodao: Vrijeme je da počenom raditi prave stvari. Da prepoznamo pravo na popravak.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti