Poput šešira i pelena: Ovo su kondomi budućnosti!

Bill i Melinda Gates financiraju projekte razvoja novih i boljih kondoma te bi u budućnosti kondomi mogli biti potpuno drugačiji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 11.11.2014. / 10:11

Poput šešira i pelena: Ovo su kondomi budućnosti!

Iako su kondomi jedan od najučinkovitijih načina zaštite od neželjene trudnoće i seksualno prenosivih bolesti, nedavno istraživanje koje su u SAD-u proveli znanstvenici sa sveučilišta u Indiani pokazalo je da samo trećina osoba koje nisu u vezi tijekom seksa koriste kondome. Kako bi popularizirali korištenje kondoma, Bill i Melinda Gates prošle su godine odlučili financirati projekte razvoja boljih i kvalitetnijih kondoma, a najveći naglasak bio je na kondomima koji bi trebali pružiti još više osjećaja i užitka tijekom seksa. Upravo je smanjenje osjećaja i užitka jedan od glavnih razloga zbog kojih mnogi izbjegavaju korištenje kondoma te je većina od jedanaest projekata u koje su Gatesovi uložili novac fokusirana na povećanje užitka.

Neki od ovih projekata (poput ultra tankog kondoma i origami kondoma) su obećavajući, a neki prilično upitni, no u svakom slučaju pokazuju da će kondomi u budućnosti biti puno drugačiji od današnjih. Nevezano za ovaj projekt, dvojica američkih studenata dizajnirali su 'Electric Eel' kondom koji je trebao povećati užitak i osjećaj tijekom seksa na prilično neobičan način – slanjem elektronskih impulsa unutar kondoma. Pokušali su skupiti novac za razvoj ovog projekta putem IndieGoGo kampanje, no nisu skupili niti dvadeset posto planiranog novca.

Još jedan od zanimljivih projekata jest Galactic Cap, 'kondom budućnosti' koji se već sada može prednaručiti, a u prodaji će se pojaviti tijekom sljedeće godine. Galactic Cap sastoji se od dva dijela – poliuretanske baze koja se zalijepi na vrh penisa (na kojem može stajati satima, čak i danima) i dodatnog 'šešira' koji se stavlja na bazu prije seksualnog odnosa. Proizvođači ovog kondoma tvrde da će, s obzirom da Galactic Cap zauzima samo malu površinu penisa, ovaj kondom omogućiti puno veći užitak u seksu.

Ipak, kako pokriva samo mali dio penisa, neće biti idealan za sprječavanje širenja seksualno prenosivih bolesti, a za osobe koje žele biti što sigurnije od takvih bolesti postoji – Scroguard. Riječ je o prilično neobičnom (i neatraktivnom) kondomu koji, kako tvrde njegovi proizvođači, 'štiti cijelo genitalno područje' i namijenjen je muškarcima koji 'nisu sigurni u seksualnu prošlost' osobe s kojom imaju odnose. Scroguad izgleda poput pelene za muškarce s otvorom za penis (na koji se onda stavi klasičan kondom), a iako je teško zamisliti da će ga puno muškaraca koristiti tijekom odnosa, osnivač ove kompanije Addison Sears-Collins tvrdi da su za sada zadovoljni s prodajom.

Izvor: The Daily Beast

foto: Thinkstock/Guliver

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti