Poražavajući podaci: Čak petina Hrvata nikad nije koristila internet

Ekonomski institut u svojoj analizi zaključuje kako "Hrvatska po stupnju digitalizacije društva i gospodarstva zaostaje za prosjekom Europske unije".

Martina Čizmić | 26.08.2019. / 11:44

Računalo, ilustracija (Foto: Getty Images)

"Čak 21 posto građana u Hrvatskoj nije nikad koristilo internet", poražavajući je podatak objavljen u Sektorskoj analizi Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Kako se navodi i Analizi, građani Hrvatske su po korištenju interneta iza prosjeka Europske unije. Dok je u Hrvatskoj taj prosjek bio 76 posto, u EU je on iznosio 87 posto.

Digitalizacija poslovanja, ilustracija Hrvatska se polako digitalizira, ali ima još puno posla

No, upravo činjenica da petina Hrvata nikad nije koristila internet zabrinjava. Hrvatska se po toj lošoj statistici smjestila na samo dno Europske unije. Usporedbe radi, u Danskoj tek 2 posto građana nikad nije koristilo internet. Unatoč tome, prošle je godine zabilježen porast broja širokopojasnog i mobilnog pristupa internetu.

Kad se ti podaci stave u kontekst onda je jasno da je starija populacija u Hrvatskoj ta koja ima problem s korištenjem interneta. Naime, čak 62 posto građana koji su stariji od 65 godina, znači umirovljenici, nikad nisu koristili internet. S druge strane, prosjek dižu mladi do 25 godina koji ga koriste bez iznimke.

Zlostavljanje na internetu Više od 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne zna što im djeca rade na internetu

Podaci o korištenju interneta objašnjavaju i druge lošije podatke. Tako Hrvati putem interneta kupuju manje od prosjeka Europske unije.

Dok je u Europi 60 posto građana kupovalo na internetu u proteklih godinu dana, u Hrvatskoj on iznosi samo 35 posto. Istovremeno čak 40 posto građana Hrvatske nikad nije kupovalo na internetu.

Pametna knjižnica, ilustracija Knjižnice se digitalno transformiraju i postaju pametne

Iako banke ulažu velike napore u to da građane Hrvatske uvedu u 21. stoljeće i internetsko bankarstvo, još uvijek relativno mali broj Hrvata koristi internet za financijske aktivnosti. Tako samo 3 posto građana obavlja financijske aktivnosti putem interneta.

Zanimljivo, 36 posto građana koristiti internet za komunikaciju s javnom upravom, bilo putem obrasca ili e-maila. No i to je, još uvijek, slabije od prosjeka EU gdje se taj postotak penje na 52 posto.

Surfanje internetom, ilustracija (Foto: Getty Images) Više od 100 hrvatskih gradova i općina dobiva besplatan Wi-Fi: Pogledajte je li i vaše mjesto na popisu

Ekonomski institut u svojoj analizi zaključuje kako "Hrvatska po stupnju digitalizacije društva i gospodarstva zaostaje za prosjekom Europske unije". S obzirom na to da ističu i kako podaci za 2018. godinu ne odstupaju značajnije od podataka za 2017. godinu, možemo zaključiti da se iz godine u godinu, unatoč pričama o digitalizaciji društva, zapravo ništa ne mijenja. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti