Više od 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne zna što im djeca rade na internetu

Prema istraživanju koje je za A1 Hrvatska provela tvrtka IPSOS, 92 posto roditelja ne koristi aplikacije za zaštitu djece i njihov siguran pristup internetu, a čak 93 posto ih i ne želi koristiti.

Martina Čizmić | 15.04.2019. / 14:43

Galerija

Djeca danas odrastaju u potpuno drukčijem okružju no što su odrastali njihovi roditelji. Nove tehnologije donose i nove opasnosti kojih djeca (ali i njihovi roditelji) nisu svjesni. Čak su roditelji ti koji, nesvjesno, izlažu djecu potencijalnim opasnostima objavljujući njihove fotografije na društvenim mrežama a da pri tome nisu svjesni tko sve može vidjeti tu fotografiju i za što ju se može iskoristiti. Upravo zato, roditelji bi se trebali educirati, angažirati i biti filter između sadržaja na internetu i njihove djece, zaključak je istraživanje koje je provela tvrtka IPSOS u ime A1 Hrvatska.

S ciljem da potakne raspravu o prijetnjama kojima se izlažu djeca prilikom korištenja suvremenih tehnologija, o ovoj su važnoj temi govorili pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, glumica i majka Daria Lorenci, youtuber i bloger Marko Vuletić, sudski vještak za digitalne tehnologije, sigurnost i zaštitu djece na internetu i ravnatelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka Tomislav Ramljak te Lordan Kondić, direktor marketinga za privatne korisnike A1 Hrvatska.

U današnje digitalno vrijeme, s niskom razinom znanja o sigurnosti, bontonu i mogućnostima zaštite na društvenim mrežama, izloženi smo puno većem riziku da postanemo žrtva negativnih stana interneta. Posebno je važno voditi računa o djeci koja obično vrlo nekritički koriste dostupne ekrane. Ako niste svjesni koje sve sadržaje vaše dijete na internetu gleda, bit ćete jako iznenađeni kakvim je sve videosadržajima ili fotosadržajima ono izloženo, objasnio je Tomislav Ramljak te naglasio kako se od opasnosti na internetu istinski možemo zaštititi samo pravovremenom edukacijom, prevencijom rizičnih ponašanja na internetu i komunikacijom s našim najmlađima.

Dubravka Štefanac Vinovrški, Helenca Pirnat Dragičević, Marko Vuletić,Tomislav Ramljak, Daria Lorenci i Lordan Kondić (Foto: A1 Hrvatska)

Djeci je digitalni svijet igralište, a roditelji bi trebali uložiti dodatan trud i pokušati saznati što se na tom igralištu događa, s kim se njihova djeca druže, kakve igre igraju, naglasila je Helenca Pirnat Dragičević.

Svoje je iskustvo korištenja društvenih mreža iznio 19-godišnji youtuber i bloger Marko Vuletić, čiji počeci objavljivanja na internetu nisu pozitivno prihvaćeni, a sve je počelo s bezazlenom objavom nakon koje je dobio na tisuće ružnih i neugodnih komentara iz cijelog svijeta. U samo nekoliko sati na internetu su izneseni svi njegovi privatni podaci poput adrese i mjesta gdje mu rade roditelji.

Prvo sam bio u šoku, nisam mogao vjerovati da postoje osobe koje su toliko mržnje razvile prema meni. U tom trenutku moji roditelji su odigrali veliku ulogu. S 15 godina nisam se znao nositi s tim, no objasnili su mi kako će sve proći u roku tri dana i da samo trebam misliti pozitivno, pa sam kroz sav 'hate' prošao hladne glave. Zato danas, kad već imam glas koji publika sluša, radije odabirem širiti pozitivne misli, energiju, sadržaj, jer smatram da je to ono što je ljudima potrebno, rekao je Marko Vuletić, koji na društvenim mrežama ima više od 180.000 pratitelja.

Važnost edukacije roditelja i djece

U sigurnom korištenju brojnih mogućnosti koje nam pruža internet ključna je edukacija roditelja. Kako je pokazalo istraživanje, roditelji nisu svjesni opasnosti i posljedica koje neprimjereni sadržaj s interneta može izazvati kod djece. U drugom koraku veliku pažnju treba posvetiti i edukaciji djece.

Općenito bi društvo trebalo pružiti bolju podršku roditeljima da se nose s ovim novim izazovima u odgoju i skrbi o djeci. U mnogim zemljama već se susrećemo i sa smjernicama za roditeljstvo u digitalnom okruženju. Također, prevencija cyberbullyinga treba biti neodvojivi dio općeg preventivnog rada škola u području sprečavanja svih oblika vršnjačkoga nasilja i programa razvoja medijske i digitalne pismenosti u školama. Dakle, važno je da svaki roditelj osvijesti da je od trenutka kad je dao djetetu mobitel u ruke odgovoran za to kako će se dijete koristiti njime i da ga i sam mora poučiti o tome. Istodobno smatram da je država dužna najprije pomoći roditeljima da nauče kako zaštititi djecu i kako ih uputiti u sigurnije načine korištenja interneta, tako da to bude na dobrobit djece. Potom, država treba  i osigurati da svako dijete, neovisno o tome gdje živi, kroz vrtić i školu bude sustavno poučavano o tome, zaključila je pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević. 

Zlostavljanje na internetu (Foto: A1 Hrvatska)

Edukacija i demonstracija situacija koje djeca doživljavaju

Na internetskoj stranici NoviOblikZivota.com u suradnji sa stručnjacima objavljen je edukativan sadržaj o odgovornom ponašanju i sigurnom korištenju naprednih tehnologija. Zaštitu mobilnih i desktop uređaja prilikom korištenja interneta s fokusom na zaštitu djece omogućuje i aplikacija A1 Internet zaštita.

U prostoru Muzeja iluzija u Zagrebu uprizorene su scene situacija s kojima se djeca susreću na internetu - poput neprimjerenog seksualnog i ideološkog sadržaja, kontakta sa cyber-predatorima, youtubera koji pozivaju na razne opasne izazove te stvaranje iskrivljene slike o sebi i osjećaj manje vrijednosti zbog manjka popularnosti na društvenim mrežama. Scene neprimjerenog sadržaja i opasnostima s kojima se djeca svakodnevno susreću na internetu dio su postava Muzeja iluzija od 16. travnja do 6. svibnja.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti