Porsche ima novi super važan projekt koji bi mogao ugroziti Tesline planove u Europi

Tesla je možda dobila desetljeće prednosti pred ostatkom autoindustrije, no uspavani div se itekako budi. Jedan od najvećih Teslinih konkurenata, Grupa Volkswagen želi svoj dio kolača, a bitnu ulogu u tome odigrat će i Porsche sa svojom novom misijom.

Branimir Vorša | 30.06.2021. / 17:12

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prema pisanju njemačkog portala Automobilwoche, Porsche namjerava izgraditi mrežu brzih punjača diljem Europe, ali ne takvu od koje bi korist imali samo njihovi kupci, već i njihovi prodajni partneri.

Iz VW Grupe i Porschea odbili su komentirati tu informaciju, no prema istoj čini se da Porsche namjerava izgraditi sustav u tri faze. U prvoj to bi bile stanice za punjenje kod službenih autokuća VW brendova, dok bi u drugoj mreža bila proširena i na restorane.

Nvedeni njemački portal nije izrijekom spomenuo što se točno namjerava u trećoj fazi, no to bi vrlo lako mogli biti i trgovački centri. Naravno isto tako bi imalo smisla postaviti stanice za punjenje na već postojeće regularne benzinske postaje.

Što se samih autokuća tiče, u Porscheu žele da one igraju ključnu ulogu o procesu pa je s tim u vezi započet i pilot projekt s 15 autokuća koje su iz Porschea odabrali za početak provođenja plana.

Jednom kad se brzi punjači postave, vlasnici Porsche Tycana moći će rezervirati vremenski okvir za punjenje pomoću smartphone uređaja, a time bi se izbjegle i gužve te nepotrebna čekanja na punionici.

U izvješću koje prenosi njemački portal navedeno je i da iz Porschea od neimenovanih partnera traže da investiraju milijune eura diljem Njemačke kako bi se te stanice za punjenje od 350 KW što prije izgradile.

Ukupno, provođenju plana je pristupilo preko 300 kompanija i partnerskih brendova, povrh 88 njemačkih Porsche autokuća.

U međuvremenu, Teslina mreža superbrzih punjača brzo se širi diljem Europe, a iz VW-a očekuju od Porschea da uspješno obave zadanu im misiju. Ipak, nije navedeno kad bi točno čitav projekt trebao započeti, no vrlo vjerojatno bi se to moglo dogoditi u narednih godinu dana.

Izvršni direktor Porschea Oliver Blume još je ranije izjavio da je njegova želja da svaka stanica za brzo punjenje ima između šest i 12 punjača, što je ekvivalent većini benzinskih postaja.

Izvor: CarBuzz

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti