Astronauti koji trenutačno borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji redovito u sklopu svojih obveza provode i znanstvene eksperimente. No vjerojatno im nitko nije rekao da će morati i - peći kolače. 

Naime, u sklopu eksperimenta koji je osmislio njujorški startup ZeroGKitchen osmišljena je "svemirska pećnica", a njezin će prvi test biti ispeći kolačiće s čokoladom. Astronauti će tako postati i prvi svemirski kuhari, ali ne i prvi kušači slastica.

Iako je planirano da se ispeče pet posebno osmišljenih i napravljenih kolačića, astronauti neće okusiti niti jedan. Mrvice koje bi se mogle odvojiti tijekom lomljenja kolačića mogle bi lebdjeti u Međunarodnoj svemirskoj postaji i ući u osjetljivu opremu.

Stoga će, nakon slikanja i snimanja videa, astronauti tri od pet kolačića poslati natrag na Zemlju, a ostale će baciti u smeće. U kontroli ove misije ne žele riskirati da eksperiment bude neuspješan pa da astronauti pokvare želudac jedući sirovo tijesto.

Svemirski kolačić i svemirska pećnica (Foto: ZeroGKitchen)

"Svemirski kolačići" znanstvenicima bi trebali otkriti kako se hrana ponaša kad se kuha u okolišu bez gravitacije ili s mikrogravitacijom.

Kako bi ispekli kolačiće, astronauti će zagrijati posebno napravljenu pećnicu baš kao što bi to napravili na zemlji i u nju staviti sirov kolačić koji je pakiran u posebnu silikonsku omotnicu.

Za razliku od klasičnih pećnica koje peku pomoću toplog zraka i spirale, svemirska pećnica više funkcionira poput indukcijske ploče i peče zahvaljujući konvekcijskoj struji.

Ako ovaj eksperiment uspije, to bi moglo otvoriti vrata za stvaranje cijele "svemirske gastronomije", ali i za klasično kuhanje na dugotrajnim svemirskim letovima.