Poslastica izvan ovog svijeta: Astronauti će u svemiru ispeći čokoladne kolačiće, ali ih neće smjeti pojesti

"Svemirski kolačići" znanstvenicima bi trebali otkriti kako se hrana ponaša kad se kuha u okolišu bez gravitacije ili s mikrogravitacijom.

Martina Čizmić | 20.11.2019. / 14:57

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Astronauti koji trenutačno borave na Međunarodnoj svemirskoj postaji redovito u sklopu svojih obveza provode i znanstvene eksperimente. No vjerojatno im nitko nije rekao da će morati i - peći kolače. 

Naime, u sklopu eksperimenta koji je osmislio njujorški startup ZeroGKitchen osmišljena je "svemirska pećnica", a njezin će prvi test biti ispeći kolačiće s čokoladom. Astronauti će tako postati i prvi svemirski kuhari, ali ne i prvi kušači slastica.

Iako je planirano da se ispeče pet posebno osmišljenih i napravljenih kolačića, astronauti neće okusiti niti jedan. Mrvice koje bi se mogle odvojiti tijekom lomljenja kolačića mogle bi lebdjeti u Međunarodnoj svemirskoj postaji i ući u osjetljivu opremu.

Stoga će, nakon slikanja i snimanja videa, astronauti tri od pet kolačića poslati natrag na Zemlju, a ostale će baciti u smeće. U kontroli ove misije ne žele riskirati da eksperiment bude neuspješan pa da astronauti pokvare želudac jedući sirovo tijesto.

"Svemirski kolačići" znanstvenicima bi trebali otkriti kako se hrana ponaša kad se kuha u okolišu bez gravitacije ili s mikrogravitacijom.

Kako bi ispekli kolačiće, astronauti će zagrijati posebno napravljenu pećnicu baš kao što bi to napravili na zemlji i u nju staviti sirov kolačić koji je pakiran u posebnu silikonsku omotnicu.

Za razliku od klasičnih pećnica koje peku pomoću toplog zraka i spirale, svemirska pećnica više funkcionira poput indukcijske ploče i peče zahvaljujući konvekcijskoj struji.

Ako ovaj eksperiment uspije, to bi moglo otvoriti vrata za stvaranje cijele "svemirske gastronomije", ali i za klasično kuhanje na dugotrajnim svemirskim letovima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti