Posljedice klimatskih promjena: U Australiji ljeto traje dvostruko dulje od zime i sve je toplije

Znanstvenici upozoravaju da će porast temperature i toplinskih udara dovesti do opasnijih požara i ozbiljnijih vremenskih nepogoda, a kraće zime smanjiti mogućnost za ublažavanje utjecaja požara.

Martina Čizmić | 02.03.2020. / 07:28

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ljeta u Australiji traju dvostruko dulje nego zime zbog klimatskih promjena i rasta temperature, pokazuje studija objavljena u jeku sezone šumskih požara, do danas neviđenih na tom kontinentu.

U studiji Australskog Instituta uspoređeni su podaci o temperaturnim vrijednostima u posljednja dva desetljeća s podacima iz sredine 20. stoljeća.

Posljednjih 20 godina ljeto u Australiji trajalo je u prosjeku mjesec dana dulje nego sredinom prošlog stoljeća, a trajanje zime skratilo se u prosjeku za tri tjedna.

Posljednjih pet godina ljeta u Australiji u prosjeku su 50 posto dulja nego što su bila sredinom 20. stoljeća.

Naša saznanja nisu projekcija onoga što bismo mogli vidjeti u budućnosti, rekao je Richie Merzian, direktor za klimu i energiju iz Australskog Instituta te naglasio: To se događa sada.

Australija još zbraja troškove štete od sezone šumskih požara. Izgorjelo je gotovo 12 milijuna hektara površine, poginule su 33 osobe i gotovo milijardu životinja.

"Crno ljeto", kako ga je opisao premijer Scott Morrison, neuobičajeno je produljeno, a intenzivni šumski požari povećali su pritisak na vladu da poduzme mjere o smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Iako su najveći požari pod kontrolom ili ugašeni, još ih je na desetke gorjelo krajem veljače, u mjesecu koji tradicionalno označava kraj ljeta u Australiji.

Znanstvenici upozoravaju da će porast temperature i toplinskih udara dovesti do opasnijih požara i ozbiljnijih vremenskih nepogoda, a kraće zime smanjiti mogućnost za ublažavanje utjecaja požara.

Studija Australian Instituta utvrdila je kako je u nekim regionalnim područjima, poput Port Macquarieja na sjevernoj obali Novog Južnog Walesa ljeto potrajalo sedam tjedana dulje nego inače.

Port Macquarie jedna je od regija koje su najpogođenije požarima posljednjih mjeseci.

Ekstremni toplinski događaji najkobniji su od svih prirodnih katastrofa i odgovorni za više smrtnih slučajeva u Australiji nego sve ostale prirodne katastrofe zajedno, rekao je Merzian.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti