Posljedice nemara: Hakerski forumi bilježe sve više osobnih podataka kineskih građana koji su na prodaju

Iz tvrtke Group-IB ističu kako hakerski forum nikad nije vidio toliki priljev kineskih korisnika, kao ni toliki rast interesa za podacima koji potječu iz Kine.

Martina Čizmić | 16.09.2022. / 08:55

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Kad su krajem lipnja u javnost dospjele informacije da su hakeri upali u kineski državni sustav i ukrali osobne podatke oko milijardu kineskih građana, nitko nije dizao previše buke. Iz Pekinga su mudro šutjeli, a Kinezi i tako nisu imali previše izbora. 

Slika nije dostupna Haker tvrdi da je ukrao osobne podatke milijardu kineskih građana, a Peking mudro šuti

No, čini se kako je taj hakerski upad ipak ostavio određene posljedice. Kako javlja Bloomberg, stručnjaci za kibernetičku sigurnost u međuvremenu su primijetili da se na hakerskim forumima pojavljuje sve više osobnih podataka stanovnika Kine. 

Tako izvještaj tvrtke za kibernetičku sigurnost iz Singapura navodi kako je u kolovozu, na hakerskom forumu, na prodaju ponuđen paket osobnih podataka gotovo 50 milijuna korisnika, koji potječe iz šangajskog zdravstvenog sustava. Taj se sustav inače koristi tijekom pandemije koronavirusa i sadrži imena, telefonske brojeve, brojeve osobnih iskaznica, ali i jesu li ili nisu zaraženi COVID-19. Svi ti podaci, u paketu, prodavali su se za samo 4000 dolara. 

Iz tvrtke Group-IB ističu kako hakerski forum nikad nije vidio toliki prilijev kineskih korisnika, kao ni toliki rast interesa za podacima koji potječu iz Kine. Stoga upozoravaju kako bi se kineski građani uskoro mogli naći na udaru kibernetičkih kriminalaca. 

Slika nije dostupna Evo što napraviti ako vaši osobni podaci završe u rukama hakera

Jedan od problema, kad se pojave takvi oglasi na hakerskim forumima, je kako potvrditi autentičnost tih podataka? Istraživači iz Group-IB ističu kako su i ranije nailazili na lažne oglase ili podatke koji su prikupljeni iz javno dostupnih izvora. 

Međutim, da Kina očito ima problem s kibernetičkom sigurnosti, potvrdili su istaživači iz tvrtke Acronis Internetional, koji su napravili pretragu otvorenih i lako dostupnih servera u Kini. Broj ih je iznenandio.

Vidimo desetke tisuća, više od 20 tisuća servera samo u Kini koji su potpuno otvoreni. To se događa svugdje. No, u Kini, pretpostavljam, broj je ogroman jer je i kinesko gospodarstvo veliko, a broj servera u Kini je izuzetan, pojasnio je suosnivač Acronis Internationala, Stanislav Pratossov.

Iako kineska vlada nije reagirala na informacije o curenju podataka, kao ni o njihovoj prodaji na hakerskim forumima, stručnjaci za kibernetičku sigurnost procjenjuju kako će kineski režim ipak pokušati zatvoriti otvorene servere i tako ojačati kibernetičku sigurnost. Pitanje je samo koliko će i kakvih podataka prije toga dospjeti u ruke hakera. 

Izvor: Bloomberg

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti