Poslovna nesigurnost potiče ubrzanu digitalnu transformaciju tvrtki

Bez obzira što je pandemija ubrzala proces digitalizacije, prava digitalna transformacija i dalje se suočava s brojnim preprekama.

Martina Čizmić | 18.10.2020. / 09:29

Digitalizacija poslovanja, ilustracija (Foto: Getty Images)

Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila planove za digitalnu transformaciju poslovanja tvrtkama diljem svijeta. Nedavno objavljeno međunarodno istraživanje o trendovima digitalne transformacije u poslovnom svijetu potvrdilo je kako su brojne tvrtke uslijed globalne pandemije u posljednjih nekoliko mjeseci na području digitalizacije postigle rezultate za koje bi inače trebale godine rada. Prema podatcima istraživanja može se zaključiti da tvrtke sve brže razvijaju vlastite programe digitalizacije tijekom epidemioloških okolnosti.

Podatci DT Indexa, globalne mjere koja pokazuje razinu digitalizacije tvrtki i organizacija, ukazuju da je 8 od 10 tvrtki ubrzalo svoje programe digitalne transformacije, dok njih 79% aktivno prilagođavaju svoj poslovni model u skladu s digitalnim trendovima.

Novi trendovi digitalizacije

Ovogodišnji rezultati DT indexa pokazuju da je rast kategorije Digital leaders, organizacije s najvišom razinom digitalizacije dosegao 6%. Digital Adopters, organizacije koje aktivno koriste digitalne tehnologije svoj udio su pak s 23% u 2018. povećali na 39%, što je sveukupni rast od 16%. S druge strane, kategorija Digital Laggards, organizacije s najnižom stopom digitalizacije zabilježile su pad od 6%, dok su tvrtke iz kategorije Digital Followers, organizacije s nižom stopom digitalizacije zabilježile pad od čak 17%, čime se pomiču prema kategorijama s većom razinom digitalizacije.

Ovi rezultati savršeno dokazuju kako je digitalna budućnost sve bliže. Sve tvrtke koje aktivno vode svoju digitalnu transformaciju bit će spremne za nove poslovne uspjehe u suvremenom dobu podataka i informacija, izjavio je Michael Dell, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Dell Technologies koja je provela istraživanje.

Prepreke digitalnoj transformaciji

Bez obzira što je pandemija ubrzala proces digitalizacije, prava digitalna transformacija i dalje se suočava s brojnim preprekama. Prema istraživanju, 94% organizacija suočava se s već dobrom poznatim preprekama digitalizaciji, gdje DT Index za 2020. potvrđuje ključna 3 negativna faktora:
- Opća zabrinutost po pitanju privatnosti podataka te kibernetičkoj sigurnosti (skok s 5. mjesta u 2016.)
- Nedostatak sredstava i resursa (pad s 1. mjesta u 2016. na 2. mjesto u 2018. godini)
- Nemogućnost interpretacije podataka i informacijska preopterećenost (skok za osam mjesta od 2016. godine).

Reakcija na svijet pun nesigurnosti

Prije početka pandemije u svijetu, ulaganja tvrtki većinom su bila usmjerena na temeljne tehnologije ključne za poslovanje umjesto njihove nove oblike. Podaci pokazuju da čak 89% ispitanika smatra da je u trenutnim okolnostima potrebna agilnija IT infrastruktura kao odgovor na nepredviđene situacije u poslovanju. Što se tiče ulaganja u najnovije tehnologije, DT Index pokazuje da će u sljedeće jedne do tri godine dominirati kibernetička sigurnost
Alati za menadžment podataka, 5G infrastruktura, softveri za zaštitu privatnosti
te tehnologija Multi-Clouda.

Prepoznavši važnost inovacija, 82% ispitanika u svojim odgovorima predviđa veću implementaciju virtualne stvarnosti za identifikaciju i popravak problema. Nadalje, 85% ispitanika smatra da će umjetna inteligencija i podatkovni modeli biti odgovor na predviđanje kretanja poslovanja tvrtki, dok 78% ispitanika pak smatra da će tehnologije poput Blockchaina tržište učiniti pravednijim. Unatoč ovim rezultatima, istraživanje je pokazalo da je tek 16% tvrtki zainteresirano za ulaganje u virtualnu stvarnost, dok interes za ulaganje u umjetnu inteligenciju pokazuje samo 32%.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti