Postanite virtualni rendžer i sudjelujete u borbi za zaštićene životinjske vrste afričkih savana

Sudjelovanje u projektu i držanjem straže na web stranici, korisnici imaju priliku upozoriti afričke rendžere na terenu ukoliko uoče životinje u opasnosti ili znakove krivolova.

Martina Čizmić | 06.03.2021. / 08:32

Za većinu ljudi, lavovi, nosorozi, žirafe i druge afričke divlje životinje nešto su što mogu vidjeti samo u zoološkom vrtu ili u sklopu dokumentarne emisije na televiziji. No, što kad biste mogli u svakom trenutku baciti oko na afričku divljinu i promatrati životinje u njihovom prirodnom okolištu?

Samsung je pokrenuo zanimljiv projekt pod nazivom Wildlife Watch. Cilj projekta je borba protiv krivolova u afričkoj savani koristeći dostupne tehnologije, poput pametnog telefona koji će danonoćno uživo snimati prirodni rezervat Balule u Južnoj Africi te dio nacionalnog parka Kruger. Pomoću postavljenih telefona korisnici mogu nadgledati životinje u prirodnom staništu pritom uživajući u spektakularnim prizorima, kao i također donirati sredstva kako bi podržali programe njihove zaštite te upozoriti rendžere na terenu ako primijete sumnjive aktivnosti. Samsung poziva korisnike da pomoću svojih pametnih telefona preuzmu stražu i time postanu virtualni rendžeri.

Projekt se održava u partnerstvu s afričkom inicijativom Africam koja je osnovana 1999., a njezini članovi su ljubitelji netaknute prirode i životinja koje je naseljavaju. Organizacija je tijekom godina postavila čitavu mrežu kamera po nepristupačnim i udaljenim lokacijama diljem Afrike, a njihov sadržaj prenosi se uživo u više od 200 zemalja. Africam svoj cjelokupni profit donira udruženju za borbu protiv krivolova Black Mamba – zajednici žena koja pomoću nenasilnih metoda sprječava krivolov koji od početka pandemije bilježi porast s obzirom na nagli pad turizma u Africi.

U savani su za snimanje postavljena četiri Samsung Galaxy S20 FE pametna telefona, čime se gotovo dvostruko proširio domet postojeće Africam video infrastrukture u prirodnom rezervatu Balule. Koristeći mogućnosti ovih kamera,  virtualni rendžeri moći će napraviti kvalitetne fotografije za pomoć Black Mambi. Fotografije prirode bit će uvijek jasne bez obzira na udaljenost i svjetlosne uvjete, zbog čega svi virtualni rendžeri mogu lako skupljati dokaze o aktivnostima krivolovaca.

Sudjelovanje u projektu i držanjem straže na web stranici wildlife-watch.com, korisnici imaju priliku upozoriti afričke rendžere na terenu ukoliko uoče životinje u opasnosti ili znakove krivolova. Nadalje, korisnici su pozvani objavljivati fotografije na društvenim mrežama te pozvati prijatelje da se pridruže projektu i doniraju sredstva Black Mamba udruženju.

Moć tehnologije da okupi ljude s jasnim ciljem i mobilizira ih da učine nešto dobro, nikad nije bila jasnija nego u ovim trenucima. Wildlife Watch je zaista uzbudljiv projekt koji osim očuvanja ugroženih životinjskih vrsta ima za cilj pružiti korisnicima osmjeh gledajući prirodne ljepote Afrike, zaključio je Mark Notton, viši direktor Odjela za mobilne tehnologije, Samsung Electronics Europe.

Wildlife Watch projekt podržava Plan za održivi razvoj do 2030. godine kojeg su osvojile 193 zemlje članice Ujedinjenih naroda.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti