Gdje je zapelo? Potencijal Hrvatske jedan je od najvećih u Europi, ali realizacija je manja od jedan posto

Sunca u Hrvatskoj ima dovoljno, svima puna usta zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, no praksa je pokazala da se solarna energija ne koristi iako paneli znače i niže račune za struju. Na Braču traju prigodno nazvani Dani Sunca, a reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić provjerila je imamo li šanse popraviti statistiku.

DNEVNIK.hr | 26.05.2023. / 06:27

Galerija

Hrvatska je zemlja koja sunčevu energiju ne iskorištava dovoljno. Solarni paneli na krovovima još uvijek su prava rijetkost, ali ima i svijetlih primjera.

S obzirom na lokaciju, odmah do najsunčanijeg otoka u Hrvatskoj, nije bilo teško donijeti odluku. Imamo dobru poziciju krova, dobru lokaciju, radimo za vrijeme šest najsunčanijih mjeseci u godini, rekla je vlasnica hotela Ivana Baković.

Solarni potencijal Hrvatske jedan je od najvećih u Europi, a udio realiziranih solara manji je od jedan posto.

Hrvatska mora biti spremna. Mi vidimo da bi Hrvatska mogla imati sedam gigavata solarne energije do 2030. Nadamo se da će se hrvatski političari odvažiti i postaviti prave ciljeve kako bi stigli do toga jer je potencijal ovdje, rekao je Walburga Hemetsberger, izvršni direktor kompanije Solar Power Europe.

Tandem solarne ćelije Znanstvenici tvrde da su ostvarili novi rekord učinkovitosti za "tandem" solarne ćelije

Pritom komplicirana i spora administracija nije pomagala ni malim ni velikim proizvođačima. U misiji bijega sa začelja Europe, mijenja se i zakon.

Mi smo sada sveli kroz zakonsku regulativu da to u pet godina mora bit gotovo. Ne da se čeka, nego da mora biti gotovo, istaknuo je Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Priliku su već prepoznali veliki proizvođači: solarne elektrane imaju Podravka i HEP, Pliva je svoju otvorila prije tjedan dana, a na probnom radu je i Inina elektrana.

Obična domaćinstva naravno ne moraju čekati pet godina. To je HEP sada riješio. Oni sada u najgoru ruku čekaju nekoliko mjeseci, rekao je Milatić.

Slika nije dostupna SAD planira utrostručiti baterijske kapacitete do 2025. godine

Baković je prošla cijeli postupak, ali kaže da je vrijedilo svakog uloženog centa.

Mi koristimo za grijanje vode i cijelu sezonu nismo uopće morali paliti nadogrijavanje. Isplatili smo investiciju i možemo reći da je to bila dobra odluka, objasnila je.

Proizvodnju solarne energije počela je prije pet godina. U idućih pet cilj je da barem 50 posto kućanstava bude energetski samodostatna.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti