Povijesni pothvat: Hoće li japanska letjelica Hakuto-R uspjeti sletjeti na Mjesec?

Letjelica je od 12. travnja u orbiti oko Mjeseca i na Zemlju je poslala nekoliko zaista impresivnih fotografija, kako površine planeta, tako i pogleda na Zemlju.

Martina Čizmić | 25.04.2023. / 08:18

Mjesec
Mjesec (Foto: Getty Images)

 Dok SAD priprema misiju povratka astronauta na Mjesec, jedna japanska tvrtka pokušat će napraviti ono što do sad nikad nije napravljeno. Uspješno spustiti privatnu letjelicu na površinu Zemljinog satelita.

Japanska tvrtka ispace, u sklopu misije Hakuto-R Mission 1, prije pet mjeseci poslala je prema Mjesecu svoju letjelicu. U tome im je pomogao i SpaceX sa svojom raketom Falcon 9. Nakon pet mjeseci leta, letjelica, koja sa sobom nosi maleni rover Rashid iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi trebao istraživati Mjesečevu površinu, ali i ploču s nekoliko testnih materijala koje je ESA poslala kako bi testirala kako se ti materijali ponašaju na Mjesecu, danas bi se trebala spustiti na površinu tog planeta. Naravno, ako sve bude išlo prema planu.

Letjelica je od 12. travnja u orbiti oko Mjeseca i na Zemlju je poslala nekoliko zaista impresivnih fotografija, kako površine planeta, tako i pogleda na Zemlju.

 

 

Oko 16 sati po hrvatskom vremenu, letjelica bi se trebala početi spuštati prema površini Mjeseca što će se moći pratiti u prijenosu uživo na internetu. Ako slijetanje bude odgođeno, rezervni datumi su 26. travnja te 1. i 3. svibnja.

Uspiju li, to bi slijetanje moglo biti upisano u povijest kao prvi slučaj privatne letjelice jedne tvrtke koja se uspješno spustila na površinu Mjeseca.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti