Povijesni trenutak: Nakon Bube i Golfa, s ovim automobilom počinje treće veliko razdoblje za VW

Buba i Golf obilježili su desetljeća automobilske industrije te u njemačkoj kompaniji vjeruju kako će istim smjerom krenuti i njihov električni automobil ID.3.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.05.2019. / 14:30

Volkswagen ID.3 (Foto: vw)

Njemački automobilski div Volkswagen ovog tjedna najavio je da počinju s primanjem prednarudžbi za svoj prvi model iz nove serije električnih vozila ID. Iako se danas mogu kupiti VW-ovi električni automobili, riječ je o postojećim modelima koji su prilagođeni za električne motore, dok je ID potpuno nova serija koja je od početka namijenjena korištenju isključivo s motorima na struju.

Ovo je još jedan znak velike promjene kroz koju prolazi automobilska industrija i zamjene benzinaca i dizelaša s vozilima koje pokreću električni motori, a iako ova promjena neće biti brza i trebat će godine, ako ne i desetljeća dok vozila s e-motorima ne pošalju klasične automobile u povijest, jasno je kako automobilske kompanije već danas moraju ulagati velike resurse u razvoj električnih vozila, kako ne bi zaostali za konkurencijom u budućnosti.

Buzz Cargo (Foto: VW) Nova vozila na struju: Volkswagen predstavio Buzz Cargo i električni bicikl

Svi koji žele biti dio Volkswagenove električne budućnosti od ovog tjedna mogu prednaručiti model ID.3 i platiti kaparu od tisuću eura koja će im osigurati da budu među prvima koji će voziti ovaj električni automobil – za sve koji prednaruče ovo vozilo, VW je pripremio posebno izdanje ID-ja koje uključuje opremu visoke kvalitete i visokih performansi te je ograničeno na 30 tisuća vozila.

S ovim automobilom ulazimo u "treće veliko poglavlje od strateške važnosti u povijesti našeg brenda, nakon Bube i Golfa", komentirao je značaj modela ID.3 Jurgen Stackmann, član odbora VW-a. Dodao je kako je riječ o električnom automobilu za mase s kojim će "elektrificirati Europu", a isto će nastaviti i s drugim modelima iz serije električnih vozila ID.

Posebno izdanje automobila isporučivat će se s baterijom srednjeg kapaciteta koja bi trebala izdržati oko 420 km s jednim punjenjem, a u prodaji bit će dostupne još dvije verzije s baterijama koje bi trebale izdržati između 330 i 550 km, a o snazi baterije uvelike će ovisiti i njihova cijena. Osnovni model s najslabijom baterijom i najmanjim dosegom koštat će nešto manje od 30 tisuća eura na njemačkom tržištu, dok će posebno izdanje modela ID.3 koje će se moći prednaručiti koštati nešto manje od 40 tisuća eura, pri čemu treba napomenuti da će konačna cijena biti manja, ovisno o olakšicama i subvencijama koje kupcima električnih vozila omogućuju neke države.

Buzz Cargo (Foto: VW) Nova vozila na struju: Volkswagen predstavio Buzz Cargo i električni bicikl

Prvim kupcima VW-ovih električnih vozila kompanija nudi još jednu prednost, a to je godinu dana besplatnog punjenja (ili punjenje do maksimalnih 2000 kWh) na svim javnim punionicama koje su povezane s njihovom aplikacijom We Charge. Početak proizvodnje ID.3 planiran je za kraj ove godine, dok bi prve isporuke kupcima trebale početi sredinom sljedeće godine.

Izvor: Volkswagen


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti