Nova vozila na struju: Volkswagen predstavio Buzz Cargo i električni bicikl

Atraktivan dizajn, snažna baterija koja bi trebala izdržati i do 550 km, mogućnost postavljanja solarnih panela na krov te autonomna tehnologija najzanimljivije su opcije Buzz Carga, VW-ova električnog dostavnog vozila.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 29.11.2018. / 08:30

Buzz Cargo (Foto: VW) (Foto: VW)

Volkswagen se aktivno i užurbano priprema za električnu i autonomnu budućnost automobilskog tržišta – već su predstavili nekoliko modela iz I.D. serije električnih vozila, a ovog tjedna u Los Angelesu najavili su novi model namijenjen za dostavu Buzz Cargo te električni bicikl također namijenjen za dostavu.

Svako dostavno vozilo dizajnirano je po uzoru na Transporter koji se proizvodi još od sredine prošlog stoljeća te dolazi s električnim motorom s 201 KS smještenim u stražnjem dijelu vozila (u VW-u kažu kako će biti dostupan i model koji će imati i pogon na sva četiri kotača jednostavnim dodavanjem motora u prednjem dijelu vozila, baš kao i na modelu I.D. Buzz) te s baterijom koja bi mogla izdržati između 320 i skoro 550 kilometara s jednim punjenjem. Zanimljivo, na krov se mogu dodati i solarni paneli, čime se produžuje doseg vozila za oko 15 kilometara dnevno.

Buzz Cargo (Foto: VW) (Foto: VW)

Također, uz tehnologiju I.D. Pilot koju Volkswagen razvija, za upravljanje ovim vozilom neće biti potreban čovjek, već računalo, no trenutačno nije poznato kada bi se autonomna Volkswagenova vozila mogla pojaviti na cestama.

Ova kompanija pokušat će riješiti i jedan od čestih problema s kojima s svakodnevno bore dostavljači, a to je zaustavljanje i parkiranje velikih dostavnih vozila u manjim ili iznimno prometnim ulicama u koje je jako teško ući i zaustaviti se s kombijem. Rješenje za te probleme jest električni bicikl (s tri kotača) Cargo e-bike koji je namijenjen dostavljačima i pomoći će im upravo u situacijama kada se do mjesta dostave ne mogu "probiti" kombijem.

Cargo e-bike (Foto: VW) (Foto: VW)

Umjesto toga, dostavno vozilo može se ostaviti malo dalje od mjesta dostave na parkiralištu, stvari postaviti na malu platformu smještenu između dva kotača i otpedalirati do mjesta dostave.

Oba ova modela koncepti su koji se i ne moraju pojaviti u ovakvu obliku na tržištu (VW na kraju može i odustati od njihova razvoja), a ako ih njemački automobilski gigant zaista predstavi, to će biti već sljedeće godine (bicikl), odnosno tek 2022. kada možemo očekivati Buzz Cargo.

Izvor: Volkswagen
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti