Povlače 1,4 milijuna automobila zbog propusta u softveru

Nakon što su sigurnosni istraživači u suradnji s novinarom Wireda pokazali kako je moguće preuzeti kontrolu nad nekim Fiat Chryslerovim automobilima, ova je kompanija objavila povlačenje 1,4 milijuna automobila s problematičnim softverom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.07.2015. / 09:13

Povlače 1,4 milijuna automobila zbog propusta u softveru

Automobilske kompanije u prošlosti su povlačile automobile s tržišta zbog problema s kočnicama, upravljačem, motorima i slično, ali do sada niti jedna kompanija nije povukla automobile zbog sigurnosnih propusta koje bi mogli iskoristiti hakeri. No, kako se moderni automobili sve više oslanjaju na tehnologiju, softver i internet, uvijek postoji mogućnost sigurnosnih propusta u takvom softveru te njihovog iskorištavanja od strane hakera i online kriminalaca. Dok su hakerski napadi na računala i telefone opasni i mogu rezultirati krađom novca, privatnih dokumenata, fotografija i slično, posljedice napada na automobile i preuzimanje kontrole nad njima mogle bi biti – smrtonosne. Ovog tjedna novinar Wireda Andy Greenberg objavio je članak u kojem je detaljno objasnio kako su mu sigurnosni istraživači Charlie Miller i Chris Valasek hakirali automobil i iz dnevne sobe svoje kuće preuzeli kontrolu nad nekim opcijama automobila, zbog čega je Greenberg izletio s ceste. Sigurnosni istraživači iskoristili su propust u Uconnect softveru koji je ugrađen u veliki broj automobila Fiat Chryslera i na taj način dokazali kako je hakiranje automobila koji su povezani s internetom (i kakvih će u budućnosti biti sve više) zaista moguće.

Hakiran automobil u vožnji: Zbog ovakvih propusta moglo bi biti mrtvih!

Nakon objave ove vijesti o sigurnosnom propustu koji se može iskoristiti za hakiranje i preuzimanje kontrole nad automobilima, iz Fiat Chryslera objavili su kako povlače 1,4 milijuna automobila koji su ugroženi ovim propustom. Vlasnici tih automobila dobit će USB uređaj putem kojeg će nadograditi softver i riješiti navedeni sigurnosni propust. Iz Fiat Chryslera napomenuli su kako do sada nisu zabilježili niti jedan slučaj iskorištavanja ovog propusta, ozljeda i prometnih nesreća povezanih s Uconnectom (osim navedenog slučaja novinara Wireda) te su napomenuli kako je za tako nešto potrebno 'jedinstveno i veliko tehničko znanje, fizički pristup vozilu i jako puno vremena za pisanje koda'. Ipak, kako je sve više gadgeta i uređaja koje danas koristimo povezano s internetom, a u budućnosti će biti umreženi svi naši uređaji – od mašina za pranje suđa i robe preko frižidera do automobila, ova situacija ukazuje na velike potencijalne opasnosti koje ljudima prijete u slučaju propusta, odnosno iskorištavanja propusta u softveru takvih uređaja. 

Izvor: Cnet

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti