Povodom rođendana Nikole Tesle izdvajamo 20 njegovih citata

Nikola Tesla rođen je na današnji dan 1856. godine u Smiljanu, malom selu pokraj Gospića, a svojim je izumima promijenio svijet zauvijek.

Saša Fišter sasa@zimo.co | 09.07.2013. / 11:35

Povodom rođendana Nikole Tesle izdvajamo 20 njegovih citata

Nikola Tesla rođen je 10. srpnja 1856. godine u Smiljanu, malom selu pokraj Gospića, a svojim je izumima promijenio svijet zauvijek.

Prema mnogima, Tesla je bio najveći znanstvenik svih vremena, čovjek koji je "stvorio 20. stoljeće". Teslini se izumi danas koriste u gotovo svakom kućanstvu, a većina tih patenata nikad nisu ugledali svjetlost dana, što radi svjetskih vlada kojima nije bilo u interesu njegovu tehnologiju komercijalizirati, što radi radi nerazumijenjvanja iste.

O Nikoli Tesli s jedne strane se zna puno, s druge strane malo, no jedno je činjenica, Tesla je čovjek koji je ostavio veliki trag u našem društvu i načinu kako živimo.

Povodom njegovog rođendana izdvojili smo 20 citata.

  1. Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje. (O izumima i patentima)
  2. Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti.
  3. Svi smo mi jedno. Ljudi su međusobno povezani nevidljivim silama.
  4. Vaša mržnja, pretvorena u električnu energiju, mogla bi osvjetljavati gradove i gradove (Hrvatima početkom drugog svjetskog rata)
  5. Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovječanstva.
  6. Od svih "sila trenja", ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva "Najveće zlo u svijetu".
  7. Onoga dana kada nauka počne proučavati nefizikalne (duhovne) pojave, u deset godina napredovat će više nego u ranijim stoljećima svoje povijesti
  8. Učio sam tuce jezika, proučavao literature i umjetnost proveo svoje najbolje godine u knjižnicama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osjetio sam da sam tratio vrijeme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio
  9. Boravim u hotelima. Imati vlastiti stan značilo bi vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti.
  10. Novac ne predstavlja toliku vrijednost kakvu je postavio čovjek prema njemu. Sav novac ja sam ulagao u izume sa kojima sam omogućio nove pronalaske omogućujući čovječanstvu lakši život.
  11. Pojedinac je prolazan, rase i narodi će doći i proći, ali čovjek ostaje. U tome leži duboka razlika između pojedinca i cjeline.
  12. Tri su moguća rješenja za problem povećanja ljudske energije: prehrana, mir, rad.
  13. Moramo osloboditi misli od ograničenja koja nameće prostor i vrijeme, ali i sačuvati glavne značajke.
  14. Ja nemam obitelj. Samo želim nastaviti s radom. Novac bi mi samo smetao.
  15. Nije mi bila namjera, no zabilježio sam impulse iz svemira nepoznatog podrijetla u pravilnim intervalima. Možda nam oni odavno šalju poruke kojih mi nismo svjesni.
  16. Energija, to je ključni problem budućnosti – pitanje života ili smrti. Sadašnji izvori energije su nepouzdani i truju naš planet. Možda preživimo to trovanje, ali doći će dan kada će ti izvori energije presušiti.
  17. Ja mogu svojim projektom osigurati energiju za sve potrebe – čistu energiju.
  18. Ja se ne bavim proricanjem, nisam gatara, ne proričem ljudima sudbinu i nisam izumitelj. Ja otkrivam. Ja sam otkrivač principa koji postoje.
  19. Najprije je bila energija, potom mаterijа.
  20. Moj mozak je samo prijamnik. U svemiru postoji neka jezgra iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nisam prodro u tajne te jezgre, ali znam da ona postoji.

Ostale citate pogledajte na ovim stranicama.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti