Povoljna cijena: Hyundaijev gradski električni SUV stiže u Europu

Automobil stiže krajem godine, a njegov najveći adut bit će povoljna cijena.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 30.01.2024. / 15:57

Hyundai (Foto: Afp)

Proizvođači automobila polako shvaćaju kako, ako žele povećati svoj udio na tržištu električnih vozila, pogotovo u Europi, moraju ponuditi cjenovno pristupačnije modele. Dacia tako ima svoj kompaktni model Spring, Citroen je predstavio povoljnu verziju modela e-C3, a čak i Volkswagen i Tesla razvijaju automobile s cijenom od 20, odnosno 25 tisuća eura. Tom rastućem popisu treba dodati i - Hyundai.

Samsung Samsung i Hyundai pokrenuli veliku suradnju s ciljem promjene životnog stila korisnika, evo o čemu je riječ

Južnokorejska kompanija već je predstavila nekoliko modela e-vozila, uključujući i električnu verziju Kone, a sada pripremaju još jedan električnu verziju svog vozila koje je prvo predstavljeno s motorima s unutarnjim sagorijevanjem. Riječ je o Casperu, kompaktnom automobilu koji je dostupan u Južnoj Koreji kao benzinac, no kompanija sada priprema i njegovu verziju s električnim motorom, a koja će biti primarno namijenjena za europsko tržište.

To je potvrdio prvi čovjek Hyundaija u Francuskoj Lionel French Keogh, a ovaj automobil na europskom tržištu u prodaji očekujemo krajem godina te mediji spominju kako bi mogao stajati oko 20 tisuća eura. Nakon toga, negdje početkom 2025. godine, Casper Electric trebao bi se pojaviti i na tržištu Japana. Njegov prototip razvija se upravo u Japanu, no serijska proizvodnja, kao i u slučaju električne verzije Kone, planirana je u Češkoj.

U odnosu na model s motorom s unutarnjim izgaranjem, Casper Electric imat će neke minimalne promjene dizajna vezane uz LED svjetla s prednje, ali i stražnje strane vozila.

Amazon Razmišljate o kupovini automobila? U budućnosti ćete ove automobile moći kupiti i na - Amazonu

Prema novinarskim izvorima, Casper Electric trebao bi biti “svestraniji” u odnosu na Daciu Spring koja ima doseg od oko 230 km. Ako bi Hyundaijev mali gradski SUV (dužina iznosi 3,60 metara) imao veći doseg - spominje se 200 do 300 km s jednim punjenjem baterije, jasno je kako bi time bio zanimljiviji većem broju vozača koji razmišljaju o gradskom e-vozilu.

Konkretne informacije o ovom automobilu - konačnu cijenu, kao i snagu baterije i motora te njegov konkretan doseg, očekujemo tijekom službenog predstavljanja ovog vozila što će biti najkasnije do kraja godine.

Izvor: ArenaEV


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti