Povratak iz Tesle: Novi zaposlenik otkriva velike Appleove planove?

Doug Field vratio se iz Tesle u Apple i radit će na projektu Titan te bi ovo mogao biti još jedan dokaz da u ovoj kompaniji zaista razvijaju autonomne automobile

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 12.08.2018. / 08:25

Apple (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Što se krije iza Appleovog tajanstvenog projekta Titan? Prve glasine koje su objavljene o ovom tajnom projektu govorile su kako je Appleov plan razvoj autonomnog automobila, no s vremenom smo na mreži mogli pročitati kako ova kompanija odustaje od vozila te se okreće razvoju autonomne tehnologije koju će prodavati drugim kompanijama.

Pravu istinu, tj. službene informacije još nećemo saznati jer nitko iz Applea ne želi govoriti o ovom projektu, ali krajem lipnja neki su analitičari napomenuli kako licenciranje vlastitog softvera drugim kompanijama nikada nije bio Appleov način rada jer su softver uvijek razvijali samo za vlastiti hardver (npr. iOS za iPhone i iPad, vlastiti softver za Macove). Dakle, ako Apple već razvija softver za autonomna vozila, analitičari vjeruju kako ga razvija za vlastite autonomne automobile.

Mnogi smatraju kako je zaposlenje Douga Fielda, koji se nakon godina rada u Tesli vratio u Apple, još jedan dokaz planova ove kompanije vezanih uz automobile bez vozača. Field je prije pet godina došao u Teslu iz Applea na kojem je do tada radio u odjelu za razvoj Macova, dok je u Muskovoj kompaniji bio jedan od važnijih ljudi u proizvodnji električnih automobila i nadgledao je proizvodnju Modela 3.

Ono što je posebno zanimljivo, prema Johnu Gruberu s poznatog bloga Daring Fireball, jest što će Field raditi s Bobom Mansfieldom koji vodi odjel projekta Titan. Povratak Fielda u Apple i rad na Projectu Titan sugeriraju kako je Apple i dalje zainteresiran za proizvodnju autonomnog automobila, napominje Gruber te dodaje da bi ovo mogao biti znak kako su problemu projekta Titan sada prošlost pa u budućnosti na cestama zaista možemo očekivati automobile s logom jabuke u kojima neće biti vozača.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti