Powered by Google: Fordova vozila postaju "100 posto digitalna" od 2023. godine

Ford se priključio mnogim proizvođačima automobila koji surađuju s američkim tehnološkim gigantom. Google je, s druge strane čini se, u autoindustriji pronašao novo plodno tlo za širenje svojeg tržišta.

Branimir Vorša | 03.02.2021. / 17:07

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Sva Fordova vozila će od 2023. godine u sebi imati Googleov operativni sustav, a Ford je s tim američkim tehnološkim divom potpisao šestogodišnji ugovor o partnerstvu, koji učvršćuje Google Cloud kao primarnog pružatelja usluga jednom kad 2023. godine sva Fordova novoproizvedena vozila krenu na tržište s proizvodne trake.

 U Fordovim vozilima bit će tako instaliran Androidov operativni sustav te za njegov rad neće biti potrebno imati eksterni Android uređaj. Vozačima će bisti dostupna i opcija Google Assistant, Googleove karte i slično. Ipak, Ford nije precizirao koji će modeli dobiti sve ove digitalne mogućnosti.

Umjesto toga, iz Forda su samo obznanili da će milijuni automobila pod brendovima Forda i Lincolna dobiti te nadogradnje. Ta će vozila biti dostupna posvuda u svijetu, osim u Kini, gdje je sve vezano za Google zabranjeno.

Za Appleove ljubitelje iz Forda ipak imaju i dobre vijesti te naglašavaju da će njihova vozila i dalje biti kompatibilna s Apple CarPlay softverom.

Forda, kao što je ranije spomenuto, ipak nije prvi koji je ušao u partnerstvo s Googleom, jer su to prethodno učinili i General Motors te Volvo.

Google i Ford su osnovali i Team Upshift, odnosno radnu skupinu zaposlenika obje kompanije koji će gurati naprijed inovacije kao dio tog novog partnerstva.

 Te inovacije mogu uključivati projekte poput modernizacije naših tvornica kroz umjetnu inteligenciju, razvoja novih maloprodajnih iskustava pri kupnji vozila, stvaranja novih ponuda vlasništva zasnovanih na povezanim podacima vozila te još mnoge druge inovacije, pojasnio je David McClelland, potpredsjednik za strategiju i partnerstva u Fordu.

Hoće li zabrinutost za privatnost koja prati Google i koji voli koristiti sve prikupljene podatke korisnika za dodatnu zaradu, tek ćemo vidjeti.

Izvor: Tech Radar

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti