Poznati su NASA-ini planovi: Evo kako i kada namjerava izgraditi nastambe na Mjesecu

Nadamo se da će u sljedećih nekoliko godina astronauti ponovno hodati Mjesecom, a dugoročni planovi puno su veći od samog posjeta Zemljinu satelitu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 09.10.2023. / 09:50

Prikaz gradnje nastambi na Mjesecu (Foto: ICON Build)

Dok se NASA s jedne strane priprema za povratak na Mjesec, koji je prvotno planiran za sljedeću godinu, no misija je odgođena, s druge strane u američkoj svemirskoj agenciji razmišljaju i o gradnji nastambi na Zemljinu satelitu. Takvo nešto, naravno, ne treba očekivati tako skoro, no ako sve bude išlo prema planovima NASA-inih znanstvenika (a planovi se u svemirskoj industriji često mogu odužiti ili ponekad u potpunosti izjaloviti), prvi će astronauti, ali i civili u Mjesečevim nastambama živjeti do 2040. godine.

AxEMU astronautsko odijelo VIDEO Predstavljeno novo svemirsko odijelo koje će NASA-ini astronauti nositi pri povratku na Mjesec 2025. godine

Te planove, odnosno želje novinarima New York Timesa otkrilo je sedam znanstvenika iz NASA-e. Nalazimo se na prekretnici i na neki način to se čini kao san. Na druge načine, čini se neizbježnim da ćemo završiti tamo, komentirala je direktorica za tehnološki razvoj agencije Niki Werkheiser.

Dok je sama činjenica da NASA razmišlja o gradnji objekata za život na Mjesecu zanimljiva, još je zanimljiviji način na koji to želi ostvariti. Jednom u budućnosti na Mjesec želi poslati veliki 3D printer koji će, koristeći lunarni beton od komadića kamenja, fragmenata minerala i prašine koja se nalazi na gornjem sloju Mjesečeve površine, isprintati nastambe u kojima bi astronauti trebali provoditi slobodno vrijeme i živjeti.

U sklopu projekta NASA već nekoliko godina surađuje s američkom kompanijom ICON, specijaliziranom za graditeljstvo pomoću 3D printera. Ta je tvrtka dosad isprintala stotine kuća u Teksasu i Meksiku, a uz pomoć njihova 3D printera kuća može biti gotova u roku od samo 48 sati. Dok su se specijalizirali za takav tip gradnje na Zemlji, situacija i uvjeti na Mjesecu bit će radikalno drukčiji.

Već sljedeće godine NASA će testirati takve nastambe u svom Marshall Space Flight Centeru, dok agencija trenutačno razvija simulaciju lunarnog betona za testiranje na Zemlji. Nastambe koje će biti izgrađene od tog betona trebale bi pružati zaštitu od ekstremnih temperatura, kao i od mikrometeora.

Astronauti odabrani za misiju Artemis II Prva žena i Afroamerikanac: NASA odabrala astronaute za let oko Mjeseca

Dok će ICON biti zadužen za printanje objekata, NASA trenutačno surađuje s drugim privatnim kompanijama i sveučilištima koji će im pomoći u razvoju i izgradnji stvari poput namještaja, vrata i kvaka za 3D printane kuće.

Jasno je koliko je izazova ispred NASA-inih inženjera i njihovih partnera, no u američkoj svemirskoj agenciji vjeruju kako je taj cilj ostvariv. Nema razloga da to ne bude nemoguće, komentirala je Werkheiser.

Izvorr: Tech Spot

  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti