Prva žena i Afroamerikanac: NASA odabrala astronaute za let oko Mjeseca

Američka svemirska agencija NASA u ponedjeljak je prvi put za lunarnu misiju odabrala ženu i Afroamerikanca kao astronaute u sklopu četveročlanog tima koji će već iduće godine sudjelovati u prvom letu s posadom oko Mjeseca u više od 50 godina.

Hina | 04.04.2023. / 08:19

Astronauti odabrani za misiju Artemis II (Foto: Afp)

Christina Koch, inženjerka koja već drži rekord za najduži neprekinuti let jedne žene u svemiru, odabrana je za sudjelovanje u misiji Artemis II, na kojoj će pilot biti Victor Glover, pripadnik američke mornarice.

Glover, koji je sudjelovao u drugom letu SpaceX-ove kapsule Crew Dragon, postat će prvi afroamerički astronaut ikada poslan na lunarnu misiju.

AxEMU astronautsko odijelo VIDEO Predstavljeno novo svemirsko odijelo koje će NASA-ini astronauti nositi pri povratku na Mjesec 2025. godine

Letjelica Orion u misiji Artemis I s pogledom na Mjesec i Zemlju NASA objavila kad planira poslati ljudsku posadu na Mjesec

Preostala dvojica članova posade su Jeremy Hansen, prvi Kanađanin ikada odabran za let prema Mjesecu, i Reid Wiseman, veteran Međunarodne svemirske postaje, koji je imenovan zapovjednikom misije Artemis II.

Posada je predstavljena na tiskovnoj konferenciji u Houstonu u svemirskom centru Johnson, NASA-inoj bazi za upravljanje misijama.

Artemis II bit će prvi let s posadom, no ne i prvo slijetanje na Mjesec, u sklopu programa nasljednika Apolla, čiji je cilj vratiti astronaute na površinu Mjeseca krajem ovog desetljeća i konačno tamo uspostaviti održivu postaju, što će biti odskočna daska za buduće ljudsko istraživanje Marsa. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti