Poznati su planovi Lamborghinija: Ubrzo stižu hibridi, no za prvi električni automobil trebat će sačekati još dosta vremena

Trenutačna tehnologija koja je temelj električnih automobila još nije na razini koju bi željeli u Lamborghiniju.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 01.02.2023. / 12:27

Lamborghini (Foto: Afp)

Dok većina automobilskih kompanija žuri s elektrifikacijom te na tržište stižu brojni novi modeli vozila s električnim motorima, ekipa iz Lamborghinija ima drukčiji pristup. Njihovi kratkoročni planovi oko elektrifikacije vezani su prvenstveno uz hibride, dok ćemo na prvi potpuno električni Lamborghini sačekati još dosta vremena.

Slika nije dostupna Hoće li za Ferrari i Lamborghini vrijediti drugačija pravila nego za ostale proizvođače automobila? Italija planira tražiti izuzetak od EU

Prema informacijama osoba upoznatih sa stanjem u kompaniji, razvoj hibridnih verzija Urusa, Huracana i Aventadora napreduje po planu, no tvrtka ne planira niti jedan od tih modela predstaviti kao potpuno električni automobil. Izvršni tehnološki direktor tvrtke Rouven Mohr kaže kako za svoj prvi potpuno električni automobil planiraju potpuno novi model. No taj model na tržištu se neće pojaviti još čak - 5 godina.

Naime, kako je Mohr objasnio, trenutačna tehnologija električnih automobila još nije na nivou koji bi htjeli u toj kompaniji tako da će jednostavno čekati poboljšanja tehnologije. Problem je, prema Mohru, dodatna težina baterije, kao i njihove performanse koje se mijenjaju ovisno o temperaturama i napunjenosti. S obzirom na to da prvi potpuno električni Lamborghini ne treba očekivati prije 2028. godine, jasno je kako do tada možemo očekivati, odnosno nadati se znatnom napretku baterijske tehnologije.

Kako naglašavaju na Areni EV, Lamborghini ne riskira previše s kašnjenjem predstavljanja svog prvog električnog automobila jer riječ je o kompaniji koja ima svoju vjernu bazu korisnika i ljubitelja brenda koji će i dalje kupovati njihove luksuzne automobile, nevezano za vrstu motora - s unutarnjim izgaranjem, hibride ili potpuno električne automobile.

Lamborghini Apple doveo stručnjaka iz Lamborghinija koji će im pomoći u razvoju električnog i autonomnog automobila

Dok ćemo se na prvi potpuno električni Lamborghini načekati, prvi Ferrari s električnim motorom na tržištu bi se trebao pojaviti ranije. Prema informacijama iz sredine prošle godine predstavljanje električnog Ferrarija možemo očekivati tijekom 2025. godine.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti