[POZOR] Ne nasjedajte na MacDefender "antivirus"

Zadnjih nekoliko tjedana počeo se pojavljivati tzv. MacDefender antivirus za Mac korisnike koji vas traži broj kreditne kartice. Ne nasjedajte!

Zimo Zimo Zimo | 25.05.2011. / 10:21

[POZOR] Ne nasjedajte na MacDefender "antivirus"

Zadnjih nekoliko tjedana počeo se pojavljivati tzv. MacDefender antivirus za Mac korisnike koji vas traži broj kreditne kartice. Ne nasjedajte!

Naime, Apple je poznat po tome da za njega ne postoje virusi, no s vremena na vrijeme uvijek se nađe nešto protiv čega se svi ionako borimo.

MacDefender nije pravi virus niti crv koji se širi s računala na računalo, već 'direktno napada' korisnike Mac računala. MacDefender preusmjerava korisnike na web stranicu koja vas upozorava da je vaše računalo inficirano, te vam nudi da preuzmete programe naziva MacDefender, MacSecurity i MacProtector kako bi riješili vaš nepostojeći problem.

Jednom kada preuzmete software, stranica vas traži broj kreditne kartice kako bi popravili vaše računalo, stoga ne nasjedajte!

Apple je već objavio na svojim stranicama kako će uskoro objaviti novi update svog posljednjeg operativnog sistema Mac OS X Snow Leopard koji će riješiti ovaj problem, a ukoliko ste već nasjeli, Apple je objavio upute kako se riješiti MacDefendera.

Ukratko, postupak nije kompleksan, već trebate otvoriti Activity Monitor, pronaći proces povezan sa nazivom MacDefender, ugasiti ga te izbrisati datoteke.

Iako ovakvi virusi nisu nikakva novost za Windows korisnike, jasno je kako povećanjem prodaje svojih računala, Apple povećava svoj udio na tržištu a samim time privlači pažnju mnogobrojnih kreatora sličnih virusa i crva.

Kao što smo spomenuli, MacDefender je samo jedan od trikova hackera da malo unese straha u korisnike, piše Digitaltrends.

Svejedno, pripazite na ovakve smicalice i ne ostavljajte brojeve vaših kreditnih kartica nigdje gdje to nije potrebno!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti