Apple predstavio 4 nova modela iPhonea s fantastičnim kamerama i podrškom za 5G

Počela je konferencija na kojoj će Apple predstaviti novu generaciju iPhonea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 13.10.2020. / 18:59

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U 19 sati po hrvatskom vremenu počela je konferencija na kojoj će Apple predstaviti nove modele iPhonea. Prvi puta očekujemo čak četiri modela iPhonea, uključujući modele iPhone 12 mini i najveći iPhone do sada iPhone Pro Max s ekranom od čak 6,7 inča. Osim telefona, Apple bi mogao predstaviti i jeftiniji model pametnog zvučnika HomePod, slušalice i novi punjač, a nadamo se kako Tim Cook i ekipa za večeras imaju i neko iznenađenje.

19.00 Počela je konferencija 

19.05 Predstavljen je HomePod mini. Iz Applea kažu kako je ima “fantastičan zvuk”, a pored zvuka, u prvom planu su sigurnost i privatnost. Pokreće ga Appleov S5 čip, a korištenjem dva zvučnika u istoj prostoriji, dobiva se stereo zvuk. Naravno, podržava Siri te se njime upravlja glasom.

Cijena iznosi 99 dolara, a moći će se prednaručiti od 6. studenog.

19.13 A sada je vrijeme za nove modele iPhonea. Sljedeća generacije je stigla. Donosimo 5G na iPhone, najavio je Tim Cook hvaleći mrežu nove generacije, veće brzine i manju latenciju.

19.21 Tim Cook predstavio je prvi model iPhonea s podrškom za 5G - iPhone 12. Dolazi s novim dizajnom i kućištem od aluminija i stakla. Dolazi sa 6,1-inčnim ekranom, ali manjim dimenzijama - 11 posto tanji, 15 posto manji i 16 posto lakši. Ima Super Retina XDR OLED ekran.  

19.28 Zahvaljujući tzv. keramičkom štitu, ekrana telefona puno je izdržljiviji.
Pokreće ga A14 Bionic - u Appleu kažu kako je to najbrži čip u pametnim telefonima koji je čak do čak 50 posto brži. Isto se odnosi i na grafiku koja je 50 posto brža u odnosu na konkurentske grafičke procesore.

19.33 Dolazi s dvije 12 MP kamere, klasičnom i ultraširokokutnom, a posebno je naglašena kvaliteta snimanja u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Također, noćni mod bit će dostupan na svim stražnjim, ali i na prednjoj kameri.

19.37 Predstavljen je MagSafe, napredni sustav za bežično punjenje. Svaki MagSafe dodatak (prikazan je čak i novčanik) može se jednostavno spojiti s telefonima i puniti na taj način.

MagSafe podržava punjenje do 15W, a predstavljen je i MagSafe Duo, bežični punjač putem kojeg će se moći puniti telefoni i Apple Watch u isto vrijeme.

19.41 Ono što se korisnicima neće svidjeti, no što je cijelo vrijeme najavljivano, jest činjenica što se u pakiranjima neće nalazi punjači i slušalice.

19.41 iPhone 12 mini - ima 5,4 inčni ekran, a manji je od iPhonea 8 s 4,7-inčnim ekranom. Kao i veći model, također ima A14 Bionic procesor, podršku za 5G, dvije kamere i MagSafe.

19.46 Cijena novih modela - 699 dolara za 12 mini i 799 dolara za iPhone 12

19.47 Predstavljen i iPhone 12 Pro i Pro Max, također s podrškom za MagSafe. Rezolucija ekrana iznosi 6,1 inča, dok modela Max ima 6,7-inčni ekran.

Pohvalili su se “iskustvom kamere kakvo nije moguće na klasičnim kamerama”, uz naglasak na savršenstvo detalja, teksture i minimalan šum na fotografijama. Dolazi s 12 MP kamerom, 12 MP ultraširokom kamerom te 12MP telefoto kamerom s 4x optičkim zumom.

20.02  S modelima iPhone 12 Pro dolazi i LiDAR - mjeri koliko dugo treba svjetlu da dođe do objekta i nazad tako da iPhone razumije svijet oko sebe, omogućuje skeniranje prostora i korištenje AR objekata. Koristi se i za autofokus, može brže identificirati objekt i do 6 puta skratiti vrijeme fokusa, a koristi se i za snimanje fotografija i videa.

20.08 iPhone 12 i 12 Pro moći će se prednaručiti već ovaj petak, a u prodaji će se pojaviti 23. listopada, dok će 12 mini i 12 Pro Max moći prednaručiti 6. studenog, a prodaja će početi 13. studenog.

Konferencija je završila. 

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti