Nova generacija iPhonea dolazi s najbržim procesorom i "profesionalnim kamerama"

Tri nova iPhonea pokreće "najsnažniji mobilni procesor" na tržištu te dolaze s dvije, odnosno tri kamere odličnih fotografskih sposobnosti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 10.09.2019. / 18:31

iPhone 11 Pro (Foto: Apple)

Zanimljivo, ali bez prevelikih uzbuđenja – tako bi se moglo opisati jutro u Appleovu sjedištu u Cupertinu tijekom kojeg je Tim Cook s kolegama predstavio novitete na kojima su radili tijekom proteklih mjeseci. Da ne treba očekivati revoluciju uoči konferencije upozoravali su insideri mobilne industrije čije su se glasine o novim modelima iPhonea koji dolaze s klasičnim hardverskim nadogradnjama i kvalitetnijim kamerama pokazale manje-više točnima.

Središnju ulogu na pozornici dvorane nazvane po Steveu Jobsu imali su, naravno, novi modeli iPhonea - nakon zbunjujućih „"ikseva" u nazivu, nova generacija predstavljena je kao iPhone 11, odnosno 11 Pro i 11 Pro Max.

iPhone 11 i modeli za profesionalce

  iPhone 11 (Foto: Apple)

Klasična jedanaestica, nasljednik modela XR, zadržala je ekran iste dijagonale (6,1-inčni LCD) te bi s cijenom od 699 dolara to mogao biti najprodavaniji iPhone nove generacije. Hardverski, cijela nova generacija iPhonea dolazi s najbržim procesorom i ima najsnažniju grafiku u odnosu na konkurente i dosad predstavljene uređaje, pohvalili appleovci čip A13 Bionic prilikom predstavljanja.

 

Najjeftiniji od nove garde iPhonea sada dolazi s dvije kamere te uz klasičnu 12 MP, ima i ultraširoku kameru iste rezolucije, a naravno, s njima je moguće snimati i portretne fotografije sa zamućenom pozadinom. Novost je i noćni mod koji se automatski aktivira u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Videozapise je moguće snimati u 4K rezoluciji pri 60 fps, a posebno je zanimljiva opcija brze aktivacije videokamere – dovoljno je, dok je aktiviran fotoaparat, malo duže pritisnuti okidač i počet će snimanje videa, bez potrebe za manualnim prebacivanjem na opciju snimanja videozapisa.

iPhone 11 Pro (Foto: Apple)

Što se modela "za profesionalce" tiče, glavni naglasak stavljen je također na kamere – oba modela imaju tri kamere (klasična, telefoto i širokokutna) i svaka ima istu rezoluciju od 12 MP. Phil Schiller iz Applea rekao je kako bi kombinacija tih kamera trebala omogućiti snimanje profesionalnih fotografija i videozapisa, a snimke koje su prikazali tijekom konferencije zaista su fantastične.


Novi modeli dolaze s još boljim zaslonima koje su u Appleu nazvali Super Retina XDR ekrani, dok je njihova dijagonala ostala ista kao i na prošlogodišnjim modelima – 5,8 i 6,5 inča. Iz Applea su posebno izdvojili i duže trajanje baterije u odnosu na modele iz 2018. – od jednog sata duže koliko bi trebala izdržati baterija na iPhoneu 11 pa do 4, odnosno 5 sati na duže na modelima 11 i 11 Pro.

Cijena iznosi očekivanih 999 dolara za model iPhone 11 Pro, odnosno 1099 dolara za 11 Pro Max, a njihova isporuka počinje 20. rujna. U ponudi ostaje iPhone XR po cijeni od 599 dolara te iPhone 8 koji će stajati 449 dolara.

Arcade i Apple TV+

Telefoni nisu bili jedni hardver koji je Apple predstavio večeras – sedma generacija iPada tanak je i lagan tablet dijagonale ekrana od 10,2 inča cijene 329 dolara, a Apple Watch Series 5 sada ima Always On ekran. Cijena s GPS-om iznosi 399 dolara, dok će model s podrškom za mobilne mreže iznositi 499 dolara. U ponudi ostaje i treća generacija sata čija cijena sada iznosi 199 dolara.

Apple Watch 5 (Foto: Apple)

Apple iPad 7. generacije (Foto: Apple)

Večeras smo saznali i novosti servisima Arcade i Apple TV+ koji će uskoro biti dostupni na brojnim tržištima diljem svijeta. Već za 9 dana Arcade će biti dostupan u više od 150 zemalja po cijeni od 4,99 dolara mjesečno, a korisnici će tom gamerskom servisu pristupiti putem App Storea. Na početku će biti dostupno više od 100 igara u kojima će se moći uživati samo na Appleovim uređajima, a prikazane su i neke igre poput Froggera, Shinsekai Into The Depths i Sayonara Wild Hearts koje se čine zabavne i mogle bi privući casual gamere željne povremene zabave, no jasno je da Apple nema namjeru konkurirati konzolama i igrama za PC.

Apple tv+ (Foto: Apple)

Apple Arcade (Foto: Apple)

Novi TV servis bit će dostupan od 1. studenog, također po cijeni od 4,99 dolara mjesečno, a odlična vijest za sve kupce novih Appleovih telefona, tableta i računala jest da će dobiti godinu dana pretplate besplatno.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti