Prava poslastica za kolekcionare: Nova hrvatska kriptomarka u čast omiljenom profesoru

Nakon Rimac Nevere i Nikole Tesle, red je došao na najpoznatijeg hrvatskog profesora.

Martina Čizmić | 05.09.2023. / 09:00

Kriptomarka profesor Baltazar (Foto: Hrvatska pošta)

 Hrvatska je dobila još jednu kriptomarku - poštansku marku koja postoji u fizičkom i virtualnom svijetu. Nakon serija na kojima su bila prijevozna sredstva, poštari, Rimac Nevera i Nikola Tesla, red je došao i na najpoznatijeg hrvatskog profesora - Profesora Baltazara.

Od 7. rujna 2023. tako će se u optjecaju naći peta po redu kriptomarka u obliku prigodnoga poštanskog bloka s jednom markom. Autori nove kriptomarke su zagrebački dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, a marka nominalne vrijednosti 7,80 eura tiskana je u 30.000 primjeraka.

Kriptomarka Nikole Tesle Hrvatska pošta predstavlja kriptomarku s motivom našeg legendarnog inovatora

Kako ističu iz Hrvatske pošte, kriptomarka realizirana je u suradnji s tvrtkama BitX i MarrowLabs, a kupci kriptomarke dobivaju fizičku poštansku marku koju je moguće iskoristiti za slanje pošiljaka te digitalnu marku u obliku nezamjenjivog tokena (NFT-a) koji ima sakupljačku vrijednost jednako kao i fizičke marke.

Motivi iz svijeta profesora Baltazara pojavljuju se u pet različitih kategorija: najekskluzivniji digitalni motiv prikazuje profesora Baltazara s epruvetom, a dostupan je u 2000 primjeraka, zatim krevet profesora Baltazara u 4000 primjeraka, robocikl u 6000 primjeraka, podmornica u 8000 primjeraka te i Baltazarov stroj s vjetrenjačom koji je dostupan u 10 000 primjeraka.

Slika nije dostupna Mislite da vam je Rimac Nevera nedostižna? Razmislite ponovno!

 

Za one koji ne znaju (ako takvih ima), profesor Baltazar, simpatičan je animirani čovječuljak koji uz pomoć svog stroja proizvodi čarobnu tekućinu kojom pomaže sugrađanima u različitim nevoljama. Prvi je put na male ekrane stigao 1968. iz produkcije Zagrebačke škole crtanog filma, a ukupno je napravljeno trideset i osam epizoda koje traju po desetak minuta. Baltazar i danas, više od 50 godina nakon prvog pojavljivanja, i dalje uživa popularnost svih generacija te svojom porukom uči i podsjeća da je sreća u davanju, a znanje i dobrota vrijednosti koje moramo slijediti.

 

Nova kriptomarka moći će se kupiti od 7. rujna u poštanskim uredima, na mrežnim stranicama Hrvatske pošte.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti