Mislite da vam je Rimac Nevera nedostižna? Razmislite ponovno!

Rimac Nevere bit će objavljena na kriptomarki u ukupnoj nakladi od 30 tisuća primjera pa će najbrži imati priliku "posjedovati" Rimac Neveru. Barem virtualno.

Martina Čizmić | 08.09.2021. / 09:15

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Rimčev hiperautomobil Nevera za mnoge je samo san, jer osim što se proizvodi u ograničenom broju primjeraka, njegova cijena je za mnoge jednostavno previsoka. No, to ne znači da ne mogu "kupiti" Neveru. Barem na kriptomarki.

Naime, Hrvatska pošta predstavila je treću hrvatsku kriptomarku koju će pustiti u optjecaj 9. rujna 2021. u povodu Dana marke, a motiv na poštanskoj marki je upravo Rimac Nevera.

Slika nije dostupna Spoj digitalnog i analognog: Nova Kriptomarka ima stvarnu, ali i kolekcionarsku vrijednost

Autori marke su Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić, dizajneri iz Zagreba, a fotografiju je snimio Danijel Palčić. Kako bi se kolekcionarstvo vjerno prevelo u digitalni svijet, kriptomarke su podijeljene u različite digitalne kategorije s naglaskom na posebnosti i ekskluzivnosti. Motiv Rimac Nevere pojavljuje se tako u pet različitih kategorija: zlatna Rimac Nevera u 2000 primjeraka, srebrna u 4000, brončana u 6000, siva u 8000 te plavozelena u 10 000 primjeraka, što čini ukupnu nakladu od 30 000 primjeraka.

Kriptomarke kreću u prodaju u internetskoj trgovini Hrvatske pošte, gdje će biti dostupno prvih 1500 primjeraka, a moći će se kupiti i u svim većim poštanskim uredima. Kriptomarku moguće je kupiti i platiti u kunama, ali i kriptovalutama.

Podsjetimo, kriptomarka se sastoji od fizičke marke i digitalnog dijela na blockchainu, tzv. nezamjenjivog tokena na platformi Ethereum, koji vlasniku omogućuje da ju spremi u svoj digitalni novčanik. Fizička poštanska marka može se odlijepiti i iskoristiti za frankiranje pošiljaka, dok digitalni dio vlasnik može zadržati u svojem novčaniku kao dio osobne virtualne kolekcije. Naravno,
zainteresirani mogu kupiti jednu ili više kriptomaraka, no ne i točno određenu kategoriju marke.

Slika nije dostupna Hrvatska dobila prvu Kriptomarku: Za 50 kuna možete poslati pismo, ali i koristiti marku na blockchainu

Hrvatska pošta je prošle, 2020., godine izdala dva prigodna bloka s kriptomarkama s različitim motivima koji prikazuju poštanski prijevoz kroz stoljeća. Ekskluzivnih 500 primjeraka koji su se mogli platiti kriptovalutama u mrežnoj trgovini rasprodano je u rekordnih 16 sati. Tako je Hrvatska, uz Austriju i Gibraltar, postala treća zemlja na svijetu koja je izdala vlastiti NFT (non-fungible token).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti