Predinstalirane aplikacije na Androidima čine uređaje ranjivima čim izađu iz tvornice

Ovo nije prvi put da su otkrivene ranjivosti u sustavu Android i Google je toga svjestan.

Martina Čizmić | 17.11.2019. / 09:53

Hakiranje (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Svaki pametni telefon iz tvornice izlazi s već predinstaliranim aplikacijama. Te bi aplikacije trebale pomoći korisniku da odmah koristi uređaj, čak i ako nikad prije nije koristio takav telefon.

No, sve više tvrtki koje se bave računalom sigurnošću upozorava kako se među predinstaliranim aplikacijama za Android kriju opasnosti koje bi mogle ugroziti sigurnost korisnika. Posljednje upozorenje dolazi iz tvrtke Kryptowire, koja je otkrila da predinstalirane aplikacije na Androidu, koje korisnici najčešće ne mogu ukloniti čak i ako ih ne koriste, mogu predstavljati opasnost.

Naime, Kryptowire je razvio alat koji automatski skenira velik broj uređaja pogonjenih Androidom i traži potencijalne sigurnosne propuste u njima. U istraživanju koje je financiralo američko Ministarstvo domovinske sigurnosti, otkriveni su brojni sigurnosni propusti u telefonima s Androidom različitih proizvođača.

Ukupno je otkriveno čak 146 propusta, od "rupa" koja omogućavaju instaliranje aplikacija bez znanja korisnika, do propusta koji omogućava mijenjanje postavki na samom uređaju bez korisnikove suradnje.

Ovo nije prvi put da su otkrivene ranjivosti u sustavu Android i Google je toga svjestan. Prošle je godine zbog toga pokrenut program Build Test Suite koji testira firmware svakog uređaja i traži sve poznate sigurnosne propuste koji bi se mogli skrivati među predinstaliranim aplikacijama. Iako Google traži od svih proizvođača da njihovi uređaji prođu taj test, prije izlaska iz tvornice, nema garancije da se među poznatim sigurnosnim propustima ne skriva i još nekoliko onih koji su nepoznati ili još neotkriveni.

I što onda preostaje korisnicima? Zapravo ništa. Žele li biti koliko-toliko sigurni, trebali bi redovito ažurirati aplikacije koje imaju instalirane na svom uređaju, bez obzira koriste li ih ili ne. Odnosno, ukloniti (ili barem pokušati ukloniti) sve one koje ne koriste, ukinuti im bilo kakva dopuštenja (permissions) koja imaju te ne istalirati aplikacije s neslužbenih stranica.

Iako ni to ne garantira potpunu sigurnost korisnika, ipak će smanjiti rizik od hakerskog napada ili neovlaštene tajne instalacije zlonamjernih aplikacija i programa.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti