Prednosti učenja o umjetnoj inteligenciji iz udobnosti vlastitog doma prepoznalo više od 13 tisuća građana

Nije poznato hoće li se i koji ministar uključiti u program učenja o umjetnoj inteligenciji.

Martina Čizmić | 15.12.2020. / 16:10

26.10.2019.
Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

Vlada podržava projekt „Elements od AI“. Pozivamo sve naše sugrađane iz privatnog i javnog sektora da se uključe i aktivno sudjeluju u stvaranju napredne, digitalne i konkurentne Hrvatske. Ovo je prilika koju Hrvatska neće propustiti, poručio je Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Edukacija “Elements of AI” proglašena je najboljom besplatnom edukacijom na svijetu jer polaznicima omogućuje svladavanje osnova o umjetnoj inteligenciji iz udobnosti vlastitog doma. Hrvatska je prva zemlja u regiji u kojoj je ona dostupna, a do sada ju je upisalo već 13 tisuća polaznika iz cijele zemlje, dok je više od 300 najbržih već je i završilo edukaciju i dobilo AI certifikat. Svjetski mediji i stručnjaci svrstali su “Elements of AI” ispred sličnih edukacija prestižnih svjetskih sveučilišta kao što su Harvard, Stanford i MIT. Nositelj projekta je udruga CroAI. Projekt je nastao prošle godine, za vrijeme finskog predsjedanja Vijećem EU. U suradnji s Europskom komisijom Finska je odlučila projekt pokloniti svijetu i tako povećati znanje o umjetnoj inteligenciji, učiniti ga dostupnijim i približiti općoj javnosti.

Poznavanje umjetne inteligencije prednost pri zapošljavanju

Projekt je prepoznalo i više od 50 hrvatskih kompanija, koje motiviraju svoje zaposlenike da završe edukaciju. Kompanije predvode Hrvatski Telekom, gdje je u svim kompanijama grupe edukaciju do sada upisalo preko 11 posto ukupnog broja zaposlenika, te Zagrebačka banka. Projektu su se pridružili i Infobip, Nanobit, Valamar Riviera, Zagrebačka pivovara, Agrivi, Microsoft, Fortenova grupa, JGL, Tokić, Huawei, Photomath, EY, Five i mnoge druge. Iz brojnih kompanija ističu da će završena edukacija dati prednost zaposlenicima pri novim zapošljavanjima. Među polaznicima su i studenti kojima je Sveučilište u Zagrebu za završenu edukaciju omogućilo da ostvare 2 dodatna ECTS boda.

Elements of AI sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi za koje je u prosjeku potrebno izdvojiti 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva nikakvo prethodno predznanje. Upravo je zbog toga razumljiv i namijenjen svima, od školaraca do odraslih. Polaznici će završavanjem tečaja bolje razumjeti osnovne pojmove, razviti kritičko razmišljanje o AI novitetima, razumjeti gdje se i na koji način umjetna inteligencija danas koristi, ali i moći objasniti kako AI omogućuje funkcioniranje velikog broja uređaja i servisa. Za više detalja i prijavu na tečaj Elements of AI posjetite službenu web stranicu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti