Predstavljen projekt inovativnog 3D modeliranja kulturne baštine

Digitalizacija kulturne baštine objektima starima i više od stotinu godina dat će novi život na malim ekranima, gdje će biti prikazani u originalnom izdanju, kako je prvotno i bilo zamišljeno.

Martina Čizmić | 09.07.2019. / 08:22

Projekt INCEPTION (Foto: Screenshot/Projekt Inception)

Projekt INCEPTION, inovacija u 3D modeliranju kulturne baštine, predstavljen je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu, u organizaciji Sveučilišta u Ferrari te uz pomoć Zavoda za konstrukciju Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Osnova je projekta digitalizacija kulturne baštine na malo višem nivou, prikuplja se što više podataka te se radi osnova kompletne dokumentacije, što uključuje sve tipove podataka, poput slika, filmova i ostalih popratnih podataka, koji onda daju veliku bazu ili kompletan opis nekog objekta, kazala je odgovorna projektna partnerica iz Hrvatske, profesorica na Građevinskom fakultetu Vlatka Rajčić.

Digitalizacija kulturne baštine tako će objektima starima i više od stotinu godina dati novi život na malim ekranima, gdje će biti prikazani u originalnom izdanju, kako je prvotno i bilo zamišljeno.

Stoga će digitalni prikaz pokazati sve, od građevinskog materijala koji se koristio do tipova starih mortova, koji je kamen korišten primjerice u izgradnji suhozida, i vrlo preciznu geometriju objekta snimljenu laserskim čitačem, naglasila je Rajčić.

Dodala je da je nedavni požar u katedrali Notre-Dame u Parizu idealan primjer u kojem bi ovakva digitalizacija pomogla u sanaciji nastale štete.

Bilo kakve promjene, oštećenja na objektu, puno ih je lakše sanirati dok postoji digitalni potpis kako je originalno zamišljen objekt, rekla je Rajčić.

Osim digitalizacije povijesnih objekata kulturne baštine, to jest njihova prikaza u originalnom stanju, INCEPTION će ujedno prikazivati i povijesni pregled objekta.

Projekt je i takozvani 'vremeplov', to jest prikaz objekta kroz vrijeme, od izgradnje pa sve do danas, gdje možemo vidjeti kako se mijenjao izgled objekta u pojedinim fazama, zajedno sa sanacijama, rekonstrukcijama, oštećenjima i sličnim, poručila je Rajčić te je dodala da će svoj digitalni prikaz dobiti i Tehnički muzej Nikola Tesla.

Muzej bi trebao dobiti svoju aplikaciju, i kada dođu djeca i ostali posjetitelji, moći će vidjeti drvenu konstrukciju muzeja, te svaki pojedinačni objekt ili predmet u muzeju sa pripadajućim informacijama i povijesnim pregledom, kazala je Rajčić.

Projekt koji predvodi Sveučilište u Ferrari sufinanciran je sredstvima Europske unije iz fonda EU-Horizont 2020., a jedan od uvjeta financiranja jest što veća primjena te na kraju uvođenje u praksu.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti