VIDEO: Predstavljena COVID propusnica u obliku mikročipa koji se usađuje u ruku, pogledajte kako radi

Švedska start-up tvrtka predstavila je COVID propusnicu u obliku mikročipa i tvrdi da je to najjednostavniji način pristupa informacijama o statusu procijepljenosti osobe.

Branimir Vorša | 21.12.2021. / 09:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Start-up tvrtka Epicenter iz Stockholma u Švedskoj predstavila je novi način nošenja COVID propusnice - ugradnjom mikročipa ispod kože.

Tako implantiranu COVID propusnicu mogao bi očitati bilo koji uređaj koji u sebi sadrži NFC (engl. near-field communication) tehnologiju, koja se koristi za plaćanja bez kontakta te otključavanja vrata bez ključeva.

Slika nije dostupna Čipiralo ih: Kineski vojnici dobili identifikacijske pločice s barkodom i ugrađenim mikročipom

Slika nije dostupna Umjesto ulaznica i propusnica australski festival odabrao implantate

Šef za distribuciju tvrtke Epicentar, Hannes Sjöblad, u videu je prikazao kako njihov mikročip funkcionira na vlastitom primjeru jer on taj čip ima ugrađen u ruku ispod kože, a da bi očitao svoj status cijepljenja, samo mobitelom treba preći preko tog dijela ruke.

Implantati su vrlo svestrana tehnologija koja se može koristiti na mnogo različitih načina i trenutačno je vrlo zgodno imati COVID putovnicu uvijek dostupnu na vlastitom implantatu, rekao je Sjöblad u izjavi.

Cjepiva protiv bolesti COVID-19 su se krajem 2020. godine počela distribuirati diljem svijeta, a u drugoj polovici 2021. velik dio svjetskih zemalja uveo je COVID putovnice ili propusnice, bez kojih ljudi više ne mogu prisustvovati određenim događajima, odlaziti u javne institucije ili putovati izvan zemlje.

U Epicenteru su željeli informacije s COVID propusnice učiniti što dostupnijima.

Njihov mikročip postavlja se odmah ispod kože, ili u podlakticu, ili između palca i kažiprsta. Sjöblad ističe da je postupak u potpunosti reverzibilan te da ne zahtijeva posebnu aplikaciju na mobitelu.

Slika nije dostupna Umjesto ulaznica i propusnica australski festival odabrao implantate

Slika nije dostupna Tehnološka revolucija: Švedska kompanija uvodi čipiranje putnika

Epicenterov mikročip, međutim, nije posve nova inovacija jer ga ta kompanija koristi već godinama i na svojim djelatnicima.

Još 2015. godine objavili su kako su ugradili mikročipove u više od stotinu svojih djelatnika, koji pomoću njih mogu otvarati vrata, koristiti printere ili kupovati smoothije samo gestom ruke.

Mikročip se ugrađuje pomoću jednostavne injekcije, a kad ga se aktivira čitačem udaljenim nekoliko centimetara, mala količina podataka protječe između ta dva uređaja putem elektromagnetskih valova.

Iako COVID propusnice u obliku mikročipa još uvijek nisu spremne za široko tržište, može se zaključiti da je upravo navedeni način ugradnje onakav kakav bi se koristio i u slučaju pojave na masovnom tržištu.

Izvor: Daily Mail

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti