Predstavljena nova generacija "ruskog iPhonea"

YotaPhone poseban je po tome što, osim klasičnog 5,5 inčnog ekrana, ima i dodatni 5,2 inčni e-ink ekran

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 20.06.2017. / 12:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije četiri godine u Rusiji je predstavljen pametni telefon koji je premijer Dmitry Medvedev nazvao ruskim iPhoneom. YotaPhone bio je poseban po e-ink ekranu koji se nalazi sa stražnje strane uređaja – na ovom (štedljivom) ekranu prikazivale su se obavijesti, a korisnici su mogli čitati e-knjige bez naprezanja očiju kao na klasičnim ekranima telefona i tableta. S vremenom je predstavljen i njegov nasljednik, a dio udjela u kompaniji preuzeli su Kinezi (iako i dalje najveći udio ima ruski Telconet) te je razvoj telefona, umjesto u Finskoj i Rusiji, prebačen u Kinu.

Treći model YotaPhonea, na čijem razvoju radi kineska kompanija Coolpad, korisnike bi, osim s e-ink ekranom, trebao privući pristupačnom cijenom od 350 dolara, što je jeftinije u odnosu na prošle modele. Dijagonala glavnog ekrana iznosi 5,5 inča (riječ je o Full HD AMOLED ekranu), dok dijagonala e-ink ekrana iznosi 5,2 inča, telefon pokreće Snapdragon 625 procesor, ima 4 GB RAM-a, senzor za otiske prstiju, utore za dvije SIM kartice, stražnju kameru rezolucije 12 MP, dok se s prednje strane nalazi kamera rezolucije 13MP.

Ostale opcije uključuju 3200 mAh bateriju i USB-C priključak, a po uzoru na "pravi" iPhone, neće imati 3,5 mm izlaz za slušalice. Cijena od 350 dolara odnosi se na model s 64 GB memorije, dok će model s dvostruko više memorije koštati 450 dolara. Početak prodaje YotaPhonea 3 najavljen je za rujan – prvo u Kini, a nakon toga pojavit će se i na ruskom tržištu.

Izvor: ZDnet
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti