Predstavljeni e-potpis i e-pečat: "Ovo znači da papiri i udaranje pečata odlaze u povijest"

Umjesto papira, potpisivanja i skeniranja građani i poduzetnici sada mogu klikom miša riješiti potrebnu administraciju, pojašnjeno je na predstavljanju.

Martina Čizmić | 14.02.2023. / 14:14

Papir i pečat, ilustracija (Foto: Getty Images)

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva (SDURDD) predstavio je u  novu platformu s elektroničkim uslugama e/m-Potpis i e/m-Pečat, koja bi trebala olaškati živote građanima, ali i tijekoima državne i javne uprave.

Kako su pojasnili na predstavljanju, platforma za e/m-Potpis i e/m-Pečat skup je servisa namijenjenih za potpisivanje, pečatiranje i validaciju različitog digitalnog sadržaja. Javnopravna tijela mogu ih jednostavno ugrađivati u svoje interne procese, kao i u pojedine usluge koje pružaju korisnicima kroz sustav e-Građani i e-Poslovanje. Tako će moći ovjeravati svoje izlazne e-akte prema građanima i poslovnim subjektima, stavljajući elektronički pečat javnopravnog tijela kao i prema potrebi elektronički potpis ovlaštenog službenika ili čelnika.

Europski digitalni identitet, ilustracija Napravljen prvi korak u stvaranju europskog digitalnog identiteta, evo što to točno znači

Platformom za e-potpis i e-pečat omogućavamo sljedeći korak u podizanju produktivnosti javne uprave i olakšavanju komunikacije građana s javnom upravom. Umjesto papira, potpisivanja i skeniranja građani i poduzetnici sada mogu klikom miša riješiti potrebnu administraciju. Implementacija m/e-Potpisa i m/e-Pečata jedan je korak u nizu digitalnih usluga koje razvijamo i kojima pojednostavljujemo administrativne procese, štedimo vrijeme i novac kako za hrvatske građane, tako i poduzetnike, izjavio je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić.

Zahvaljujući stručnjacima iz AKD-a, hrvatskim građanima, poslovnoj zajednici, državnoj i javnoj upravi su na raspolaganju napredna IT rješenja, servisi i usluge povjerenja koje su temelj digitalne transformacije: projekt e/m pečat, e/m potpis, projekt digitalne osobne iskaznice i uspostava Certilie - otvorene i dostupne platforme koja ima sve pretpostavke buduće EU lisnice. MUP i AKD, zajedno s Finskom, već rade na projektu implementacije digitalne putne vjerodajnice (DTC), a građanima ćemo na mobitelu omogućiti i digitalnu vozačku iskaznicu i digitalnu zdravstvenu putovnicu. AKD svoje resurse značajno usmjerava i prema digitalizaciji visokog obrazovanja te sektoru mobilnosti i prometa te će, kao tvrtka u 100% vlasništvu Republike Hrvatske i partner od povjerenja Vlade Republike Hrvatske, i dalje pratiti europsku regulativu i sudjelovati u aktivnom oblikovanju procesa digitalizacije, automatizacije i dekarbonizacije, sukladno nacionalnim i europskim smjernicama, dodao je glavni direktor Agencije za komercijalnu djelatnost Jure Sertić.

Dokumenti - na mobitelu - 3 Jednim klikom do svjetskih putovanja: Za prelazak granice uskoro bi nam mogao trebati samo - mobitel

Kako je istaknuto, realizacijom projekta i implementacijom Platforme za e/m-Potpis i e/m-Pečat predviđena su unaprjeđenja na području jednostavnosti i pouzdanosti elektroničke komunikacije s tijelima javne uprave. Uvođenjem novih informacijskih rješenja i e-Usluga u javnoj upravi povećat će se efikasnost poslovanja i smanjiti troškovi dostave dokumenata. To će u konačnici modernizirati postojeću praksu, čuvajući pravnu sigurnost i pouzdanost u elektroničkoj korespondenciji javne uprave s korisnicima javnih usluga.

Taj je projekt 'kotačić' u mehanizmu digitalizacije javne uprave i dio digitalne transformacije društva, jer se omogućava svim javnim i državnim tijelima digitalni potpis i pečat, što znači i da papiri odlaze u povijest kao i bržu i bolju komunikaciju građana i institucija, istaknuo je na kraju Gršić.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti