Predviđanje marketinških trendova u Hrvatskoj za 2011.

Inventa, agencija za digitalne medije i komunikaciju nedavno je na svom sajtu objavila istraživanje koje je provedeno s namjerom stjecanja uvida u to kako tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj

Zimo Zimo Vedrana Legović | 06.01.2011. / 08:11

Predviđanje marketinških trendova u Hrvatskoj za 2011.

Inventa, agencija za digitalne medije i komunikaciju nedavno je na svom sajtu objavila istraživanje koje je provedeno s namjerom stjecanja uvida u to kako tvrtke koje djeluju u Hrvatskoj namjeravaju razvijati svoju marketinšku komunikaciju do kraja 2011.

U tu svrhu ispitali su top 100 tvrtki, prema investicijama u oglašavanje.

Nema sumnje da je recesija učinila svoje, a promijenjene su okolnosti očito natjerale tvrtke da promjene način komuniciranje u marketingu. Razvoj internet i digitalne tehnologije, ali i skupi medijski prostor kod tradicionalnog oglašavanja definitivno su ubrzali trend korištenja digitalnih medija za oglašavanje.


3 glavna trenda u 2011. godini:

1. Komunikacije će se sve više odvijati online

2. Budžeti će biti preraspodijeljeni s tradicionalnih, plaćenih medijskih kanala poput TV-a, OOH, printa i radija, na kanale koji su vlasništvu odnosno kontrolirani od strane tvrtke, online kao i offline

3. Kako povjerenje u plaćeno oglašavanje polako pada, tvrtke će nastojati preusmjeriti resurse kako bi potakle zastupanje od strane drugih, neovisnih i povjerljivijih izvora, PR će doživjeti rast, ali najbitnije od svega, svi će htjeti posegnuti za viralnim mogućnostima društvenih medija (socijalne mreže poput facebook i twittera).

„Daleko' najveći medij u Hrvatskoj, TV će vjerojatno doživjeti lagani pad u 2011. Isto se odnosi i na radio i tiskovine, koje će također doživjeti daljnji značajan pad.

Veliki dobitnik, čini se, upravo je internet, na koji čak 88% ispitanika planira povećati ulaganja, dok ih istodobno nitko ne namjerava smanjiti. Steći nove kupce je očito najvažniji cilj u 2011. za 88% tvrtki. Sveukupno, komercijalni mediji će se vjerojatno smanjiti u 2011. s obzirom da sudionici planiraju smanjiti sve tradicionalne načine oglašavanja na koje trenutno otpada veći dio budžeta.

Čini se da će tvrtke sada krenuti u obnovu prvotne verzije svojih stranica, često postavljene još prije nekoliko godina. Kod nekih tvrtki, internet stanice su jednostavno zastarjele u pogledu tehnologije, dizajna i sadržaja.

Druge tvrtke, pak, sada su spremne pratiti sav promet koji im dolazi na stranicu te ju početi i optimizirati – očekuje se da će SEO postati jedna od najvažnijih usluga online marketinga.

Jedan od glavnih zaključaka je da marketinški stručnjaci žele uložiti više u online oglašavanje i to ne samo u plaćene bannere i pretraživanje, već i pojačanu prisutnost putem vlastitih i stečenih kanala. Također, gotovo sve tvrtke (95%) imaju neko iskustvo u online komunikaciji i to je uglavnom pozitivno iskustvo.

Ako se obrati pozornost na ono što namjeravaju postići, vidljivo je da tvrtke žele povećati mogućnost kupnje proizvoda na način da ciljanu skupinu stimuliraju te potiču na sudjelovanje i interakciju.

Ovo je još jedan razlog zašto internet postaje sve važniji, jer takva razina interakcije nije bila moguća s tradicionalnim oglašavanjem“, stoji u izvještaju. Detalje istraživanja pogledajte ovdje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti