Prekinite prepirke u obitelji i jednostavno saznajte - sliči li vaše dijete više mami ili tati?

Tehnologija za prepoznavanje lica ne mora se koristiti samo za identifikaciju ljudi. Može se koristiti i za zabavnije stvari.

Martina Čizmić | 28.05.2021. / 09:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

U svakoj se obitelji barem jednom povela rasprava o tome na koga više nalikuje dijete: Na mamu? Tatu? Susjeda? 

No više nema potrebe da odoka pokušavate procijeniti čije je oči ili nos dijete naslijedilo. Moderna tehnologija obavit će taj posao za vas. Naime, Infinumov tim stručnjaka za strojno učenje razvio je aplikaciju Got Your Nose za utvrđivanje sličnosti roditelja i djece, temeljenu na tehnologiji za prepoznavanje lica.

Dok su uobičajeni modeli prepoznavanja lica dizajnirani tako da identificiraju pojedinu osobu pomoću značajki koje tu osobu izdvajaju od drugih, Infinumov tim stručnjaka upregnuo je tehnologiju da istovremeno detektira sličnosti između tri različite osobe.

I dok je tehnologija koja pokreće aplikaciju kompleksna, proces koji analizira sličnosti veoma je jednostavan. Aplikacija koristi model prepoznavanja lica kako bi “izvukla“ parametre lica, očiju i nosa s fotografija svih osoba – roditelja i djeteta, a nakon što su ti parametri dobiveni, unaprijeđeni model prepoznavanja lica računa sve značajke svakog dijela lica za sve tri osobe, uspoređuje ih i prezentira rezultat u postotcima.

Strojno učenje daje nam neograničene mogućnosti i premda se rezultati aplikacije koju je razvio naš tim temelje na tehnologiji koja se koristi u nekim od najsigurnijih sustava na svijetu, uvijek ostaje opcija da nećete moći uvjeriti baku i djeda da dijete više nalikuje vama nego njihovoj kćeri, izjavio je Matej Špoler, suosnivač i suvlasnik Infinuma.

Algoritmi aplikacije vrlo su pouzdani, no mogući su različiti rezultati ovisno o tome kakve se fotografije koriste. Za optimalne rezultate preporučuje se koristiti portretne fotografije, slične veličine i kvalitete, a one fotografije s neobičnim izrazom lica radije ostaviti za neke druge prilike.

Aplikacija je dostupna za korisnike iPhonea na App Storeu, a proces se odvija lokalno na uređaju, bez povlačenja i čuvanja fotografija na vanjskom serveru.

I na kraju napomena, kako dijete raste, tako se i pomalo mijenja njegov izgled. Pa ako kao beba više sliči vašoj boljoj polovici, možda će kasnije ipak biti sličnije vama. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti