Preko Zemlje do Marsa: NASA-ini znanstvenici tragove izvanzemaljskog života tražit će pomoću jezera u Turskoj

Kad Perseverance nešto pronađe, možemo to usporediti sa jezerom Salda i vidjeti postoje li sličnosti, ali i različitosti između ta dva lokaliteta, ističu znanstvenici.

Martina Čizmić | 09.03.2021. / 16:03

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Dok NASA-in rover Perseverance upoznaje svoj novi dom na Marsu i priprema se za istraživanje kratera Jezero, znanstvenici na Zemlji analiziraju podatke koji bi mogli pomoći u potrazi za izvanzemaljskim životom. No, podaci su prikupljeni puno bliže od Marsa.

Naime, tijekom pripreme za lansiranje Perseverancea na Mars, NASA-ini znanstvenici proveli su brojne simulacije rada rovera na Zemlji. I otkrili kako naslage kamena i minerala koje su proučavali na obalama jezera Salda u Turskoj, jako podsjećaju na ono što Perseverance može pronaći u krateru Jezero.

Tako će podaci koje su znanstvenici prikupili na Zemlji biti "snažna poveznica između onoga što možemo naučiti i istraživati na Marsu".

Turski i američki znanstvenici koji su 2019. godine istraživali obale jezera Salda, otkrili su sedimente koji su formirani pomoću mikroba poznatijih kao mikrobijalita. Sad NASA-ini stručnjaci žele provjeriti nalaze li se mikrobijaliti i u krateru Jezero na Marsu.

Osim mikroba, znanstvenici će pokušati usporediti i sedimente iz Salde sa mineralima koji se formiraju iz ugljičnog dioksida i vode, a što bi ukazalo na postojanje ključnih sastojaka za život u krateru Jezero.

Kad Perseverance nešto pronađe, možemo to usporediti sa jezerom Salda i vidjeti postoje li sličnosti, ali i različitosti između ta dva lokaliteta, ističu znanstvenici.

No, da bi to zaista mogli napraviti, morat će još malo pričekati. Naime, uzorci tla koje će Perseverance prikupiti tijekom svoje misije, očekuju se na Zemlji tek 2031. godine.

Izvor: Reuters

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti