Preminuo izumitelj e-maila Ray Tomlinson

Preminuo je Ray Tomlinson koji je poslao prvu e-mail poruku 1971. godine, a zaslužan je i za znak '@' koji danas koristimo u internetskoj komunikaciji

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.03.2016. / 09:30

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Ovo je vrlo tužna vijesti', 'Hvala ti, Ray Tomlinson, za izum e-maila i za znak @', neki su od tvitova objavljeni nakon što se internetom raširila vijest o smrti Raya Tomlinsona kojeg se smatra izumiteljem e-maila. Iako svi detalji još nisu poznati, većina medija prenosi kako je Tomlinson preminuo nakon srčanog udara u 74. godini. 'Bio je pravi tehnološki pionir, čovjek koji nam je donio e-mail u ranim danima povezanih računala', komentirao je za Reuters Mike Doble iz kompanije Raytheon Company za koju je Tomlinson radio.

Ray Tomlinson 1971. razvio je sustav za slanje poruka između računala povezanih u ARPANET, koji se smatra ranom verzijom interneta, a osim što je putem ovog sustava poslao prvu e-mail poruku, on je zaslužan i za znak '@' koji danas koristimo u internetskoj komunikaciji. 'Iako je sa svojim postignućima promijenio način na koji svijet komunicira, Tomlinson je ostao skroman, plemenit i velikodušan', dodao je Doble, a zbog svojih zasluga prije četiri godine primljen je u internetsku Kuću slavnih.

Tomlinson je rođen u New Yorku, studirao je na MIT-u, a tijekom sedamdesetih radio je kao programer u kompaniji Bolt Beranek and Newman (sada Raytheon BBN Technologies) u kojoj je i ostvario najveće uspjehe zbog kojih će ostati upamćen kao jedan od internetskih pionira koji je zauvijek promijenio način na koji komuniciramo – i u privatnom i u poslovnom životu.  

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti