Preminuo Robert Taylor, jedan od tvoraca interneta i PC-a

Odlazak čovjeka koji je dao veliki doprinos razvoju računalne tehnologije kakvu poznajemo danas.

Monika Nožić Monika Nožinić | 16.04.2017. / 13:23

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Robert William Taylor (poznatiji i kao Bob Taylor), jedan od tvoraca interneta i PC-a, umro je u 85. godini. Bolovao je od Parkinsonove bolesti, a preminuo je u četvrtak u svom domu u San Franciscu.

Taylor je bio jedan od menadžera NASA-e 1961. godine, a pomogao je Douglasu Engelbartu koji je u to vrijeme radio na koji je radio na projektu boljeg povezivanja i interakcije između čovjeka i tadašnjih računala te na razvoju prvog računalnog miša.

"Kako god pogledate, od pokretanja interneta do revolucije na području osobnih računala, Bob Taylor bio je ključni arhitekt modernog svijeta", smatra Leslie Berlin, povjesničarka Stanford Universityja.

Taylor je 1966. godine radio i u ARPA (Advanced Research Projects Agency) agenciji Pentagona, kada je napravljena računalna mreža ARPANET, preteča interneta. Arpanet je povezivao istraživače koje je ARPA financirala s raznim kompanijama i institucijama diljem SAD-a.

Nekoliko godina kasnije, Taylor je radio u Palo Alto Research centru (PARC) tvrtke Xerox Corporation, u inovativnom istraživačkom timu koji je stvorio Alto, prvo računalo razvijeno za rad s grafičkim sučeljem. Alto je svakom istraživaču omogućavao da radi na posebnoj stanici, imao je grafičko korisničko sučelje s ikonama, prozorima i menijima, umjesto dotadašnjeg unošenja tekstualnih naredbi na računalnom jeziku. Upravo je ova tehnologija inspiriala nastanak Windowsa i Apple računala.

Taylerov inženjerski tim u laboratorijima Xeroxa također je razvio Ethernet i program iz kojeg se kasnije izrodio Microsoft Word.

Taylor je Xerox napustio 1983. godine i sve do umirovljenja 1996. godine posvetio se radu na manjim projektima.

Izvor: The Guardian
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti