Preporuke SZO-a roditeljima: Vratite djeci igru, omogućite im kvalitetan san i ugasite mobitele i TV!

Djeca trebaju provesti što više vremena u aktivnoj igri i moraju kvalitetno spavati, dok vrijeme koje provode u sjedećem položaju i u gledanju ekrana TV-a i telefona treba ograničiti.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 25.04.2019. / 07:45

Dijete s mobitelom (Foto: Getty Images) (Foto: Getty Images)

Vjerojatno se svaki roditelj zapitao s koliko godina djeca mogu početi koristiti mobilne uređaje i koliko vremena dnevno mogu provesti gledajući TV, a usprkos brojnim upozorenjima stručnjaka kako ekrani nisu dobri za bebe i malu djecu, dio mališana provodi sate i sate svaki dan s Pepom, Mašom i drugim crtićima na YouTubeu.

Zlostavljanje na internetu Više od 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne zna što im djeca rade na internetu

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) jučer je objavila smjernice za zdrav odgoj djece do 5 godina na kojima je radio njihov panel stručnjaka, a zaključak je tih smjernica da djeca trebaju provesti što više vremena u aktivnoj igri i moraju kvalitetno spavati, dok vrijeme koje provode u sjedećem položaju i u gledanju ekrana TV-a i telefona treba ograničiti. Ako djeca već sjede, iz SZO-a potiču roditelje da, umjesto da im daju mobitel, s njima aktivno provode vrijeme – čitaju im priče, slažu slagalice i slično.

Što manje ekrana, to bolje!

Rano djetinjstvo vrijeme je brzog razvoja tijekom kojeg se trebaju razvijati određeni obrasci odgoja i načina života, a na pitanje o korištenju ekrana, pravilo SZO-a i njihova poruka roditeljima je jasna – što manje, to bolje. Za bebe do jedne godine uopće se ne preporučuje gledanje u ekrane, dok za malo stariju djecu, od 2 do 4 godine nije preporučljivo gledanje u ekrane duže od jednog sata dnevno.

Dr. Fiona Bull, koja je radila na ovim smjernicama poručila je svim roditeljima: "Poboljšanje fizičke aktivnosti, manje vremena provedenog u sjedećem položaju, kao i kvalitetan san, poboljšat će fizičko i mentalno stanje djece, kao i njihovu dobrobit, a pomoći će i u smanjenju debljine i povezanim bolestima u budućnosti".

Zlostavljanje na internetu Više od 90 posto roditelja u Hrvatskoj ne zna što im djeca rade na internetu

Dakle, trebamo djeci "vratiti" igru – vrijeme koje danas provode pred ekranima zamijeniti s aktivnom igrom i osigurati im kvalitetan san, što bi trebalo pomoći u motoričkom i kognitivnom razvoju djece, a imat će pozitivan učinak i na njihovo dugoročno zdravlje.

Izvor: WHO

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti