Prerano ili prekasno? Gatesova djeca dobila su smartphone tek s 14 godina

Bill i Melinda Gates djeci nisu kupili prvi mobitel prije 14. godine, a zabranjeno je njihovo korištenje za stolom i prije spavanja

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 22.04.2017. / 07:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Brojni roditelji pitaju se kada je pravo vrijeme za kupovinu mobilnog telefona djetetu – većina njih boji se kako će lako navući na igre, internet i dopisivanje te će zanemariti školu, učenje i igranje s prijateljima, no putem mobitela uvijek će moći kontaktirati djecu i znati gdje se nalaze. Danas djeca ipak sve ranije dobivaju pametne telefone – već u prvim razredima osnovne škole, a neka čak i ranije te je teško odgovoriti na pitanje kada bi roditelji trebali djetetu kupiti prvi telefon. No, ako pitate jednog od osnivača Microsofta i najbogatijeg čovjeka na svijetu, on će vam vjerojatno savjetovati kako roditelji ne bi trebali žuriti s kupovinom pametnih telefona svojoj djeci.

Naime, njegova djeca dobila su mobitele tek kada su napunila 14 godina – iako su se konstantno žalili kako su njihovi prijatelji telefone dobili puno ranije, Jennifer (20), Rory (17) i Phoebe (14) morali su čekati do 14. rođendana kako bi dobili prvi telefon. Iako u intervjuu za Mirror nije spomenuo koje telefone djeca koriste, njegova žena Melinda prije nekoliko godina rekla je kako su Appleovi proizvodi zabranjeni u kući, ali i da njihova djeca nikada nisu niti tražila da im kupe neki gadget s logom jabuke tako da je sigurno da ne koriste iPhone.

Osim što djeci nisu kupili telefone prije 14. godine, Bill i Melinda postavili su još neka pravila vezana uz korištenje pametnih telefona – zabranjeno je njihovo korištenje za stolom tijekom ručka i večere, a djeca ne smiju koristiti mobilne uređaje kasno navečer kako im kasno surfanje ne bi poremetilo ritam spavanja.
S obzirom koliko su ljudi postali ovisno o telefonima i često bez pogleda u ekran, surfanja ili objave fotografija hrane na Instagramu ne može proći niti jedan obrok, možda bi svi trebali poslušati savjete Gatesa i barem na kratko vrijeme odložiti i stišati telefone i uživati u hrani i društvu obitelji i prijatelja.
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti