Pretvorite svoj stari netbook u praktičan Android uređaj

Objavljena je najnovija verzija neslužbenog porta za x86 platformu - Android 4.4.2 KitKat, u sklopu projekta otvorenog koda pod nazivom Android-x86. Cilj je omogućiti instalaciju i rad Androida na računala s x86 arhitekturom.

Zimo Zimo Ivan Galgoci | 12.08.2014. / 15:35

Pretvorite svoj stari netbook u praktičan Android uređaj

Sjećate se netbook ludila koje je trajalo neko vrijeme, a zatim izgorjelo jednakom brzinom kao što je i nastalo? Vrlo je moguće da spadate među vlasnika jednog od ovih malenih, simpatičnih, šarenih i užasno sporih prijenosnika. Upravo radi ovog zadnjeg pretpostavljamo da leži negdje na vrhu ormara, izgledom kao nov, s baterijom koja nakon godina stajanja i dalje gura barem dva sata autonomije.

NetbookNetbook računala, usprkos super malenim dimenzijama, prenosivosti i niskoj cijeni, zakazala su na dva fronta. Prvi je bio Microsoftov blesavi potez forsiranja Windows operacijskog sustava, do te mjere da su išli produžiti životni vijek Windowsa XP, a neki su čak muku mučili s ograničenom verzijom, ne ponovila se, Windows Viste. Na drugom frontu bio je Linux, zadovoljan slabašnim hardverom ali potkopan od strane proizvođača koji su nudili predinstalirane verzije različitih, uglavnom nepoznatih distribucija. Korisnici su ostali frustrirani u svom neznanju nakon upornog i uzaludnog pokušavanja instaliranja aplikacija namijenjenih za Windows operacijski sustav. Na kraju krajeva, možda jednostavno nije bio pravi tajming, niti za proizvođače niti za potrošače.

Srećom, sada imamo priliku ispuhati prašinu sa starog netbooka i vratiti ga u funkciju. Slabašan hardver, najčešće s jednojezgrenim Intel Atom procesorom, imao je problema prilikom multitaskinga te općenito, rada na desktop operacijskom sustavu.

Android KitKat

Danas imamo Android, OS koji se pokazao pogodnim za mobitele, tablete ali i netbook te notebook računala. Prije par dana objavljena je najnovija verzija neslužbenog porta za x86 platformu - Android 4.4.2 KitKat, u sklopu projekta otvorenog koda pod nazivom Android-x86. Dodane su posebne zakrpe za ugodniji rad, koristi se Linux kernel u verziji 3.10.52, a uključeno je više upravljačkih programa (eng. drivers). Treba još spomenuti integraciju FFmpeg-a zaslužnog za podršku raznolikog multimedijalnog sadržaja, mogućnost OpenGL ES hardverske akceleracije za AMD Radeon odnosno Intelove čipsete te poboljšan instalacijski program.

Čitav popis novosti možete pronaći na službenim web stranicama projekta (tu ćete naći i poveznice za preuzimanje te upute za instalaciju).

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti