Prihvatite izazov i preživite "Dan bez mobitela u prometu"

Piše li vozač poruku tijekom upravljanja vozilom, šanse za prometnu nesreću povećavaju se čak 23 puta.

Martina Čizmić | 21.10.2017. / 07:00

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Koliko ste puta, tijekom vožnje automobila, posegnuli za mobitelom kako biste odgovorili na poziv ili pročitali SMS poruku? A znate li koliko ste tim postupkom zapravo ugrozili sebe i druge u prometu?

Upotreba mobitela u prometu danas predstavlja veliki sigurnosni problem, posebice u cestovnom prometu. Prema istraživanju ponašanja sudionika u prometu i upotrebi mobitela, koje je provela Hrvatska udruga menadžera sigurnosti, u Hrvatskoj nevjerojatnih 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu. Korištenje mobitela u prometu postala je redovna navika.

Sa 100 na sat tipkao na dva mobitela

Istraživanja razine distrakcije (ometene pažnje) za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola od jedan promil u krvi. Samo čitanje poruke s mobitela oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 kilometra za sat.

Upravo je to potaknulo Hrvatsku udruga menadžera sigurnosti da pokrene projekt kojim se želi smanjiti broj nesreća uzrokovanih korištenjem mobitela u prometu. Uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa 21. listopada proglašen je nacionalnim Danom bez mobitela u prometu.

Kampanjom žele osvjestiti građane i utjecati na njih da tijekom vožnje automobila ili bicikla, odnosno prelaska ulice ne koriste mobilni telefon.

Kako bi olakšali "odvikavanje" od mobitela u vožnji u HUMS-u su napravili i mobilnu aplikaciju koja prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Uključite se i vi u akciju i ignorirajte svoj mobilni telefon tijekom vožnje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti