Prije 40 godina "rodio" se uređaj koji je promijenio način na koji slušamo glazbu

Samo ime "walkman" nastalo je 1978. godine, a prvi se uređaj pojavio na tržištu 1. srpnja 1979. godine.

Martina Čizmić | 29.06.2018. / 11:17

Galerija

Pokažete li današnjoj djeci kazetu i Walkman, vjerojatno neće znati što je to niti kako se to koristi. No kad se prije 39 godina pojavio na tržištu Sonyjev Walkman, osobni prijenosni kazetofon, napravio je pravu revoluciju u slušanju glazbe.

Ne samo da je omogućio ljudima da "nose" glazbu sa sobom dok putuju na posao ili trče kroz park već im je omogućio i dozu privatnosti zahvaljujući slušalicama.

Samo ime "walkman" nastalo je 1978. godine, a prvi se uređaj pojavio na tržištu 1. srpnja 1979. godine. Osmislio ga je suosnivač Sonyja Masaru Ibuka, koji je volio slušati operu tijekom leta zrakoplovom. No postojeći uređaji bili su mnogo veći, nezgodni za korištenje i nošenje te preskupi da bi privukli veći broj ljudi.

Prvi prototip Sonyjeva Walkmana zapravo je prerađeni snimač zvuka namijenjen novinarima. Inženjeri su zamijenili glavu koja je snimala zvuk na kazetu s glavom koja je služila za reprodukciju, a dodatnom zamjenom skupih dijelova jeftinijima uvelike je smanjena cijena proizvodnje samog uređaja.

Zanimljivo je kako je originalna ideja za prijenosni kazetofon zapravo došla od brazilsko-njemačkog izumitelja Andreasa Pavela, koji je 1977. patentirao Stereobelt. Iako se Sony u konačnici nagodio s Pavelom i platio mu za korištenje patenta, tek su ga nakon tužbe 2003. godine priznali kao originalnog izumitelja Walkmana.

Danas je Walkman kakav je Pavel zamislio zastario i više ga se ne koristi, no Sony i dalje koristi ime Walkman za označavanje MP3 i MP4 playera i mogućnosti na svojim pametnim telefonima.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti