Priključak na internet širokog pojasa postaje "univerzalno pravo"

Pravo na internet širokog pojasa uključuje se na listu minimalno zajamčenih komunikacijskih usluga koje moraju biti dostupne svima.

Martina Čizmić | 18.04.2018. / 08:09

Internet, ilustracija (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Svako selo u Sloveniji dobit će pravo priključka na internet širokog pojasa minimalne brzine prijenosa podataka od 10 Mbit/sekundu, a pravo će se početi ostvarivati od kraja lipnja ove godine, objavila je u utorak slovenska državna Agencija za telekomunikacijske usluge.

Riječ je o tome da će pravo priključka na internet širokog pojasa prvi put biti uključeno na listu "univerzalnih" komunikacijskih usluga koje moraju biti pristupačne svim konačnim korisnicima.

Time će se pravo na internet širokog pojasa staviti u paket prava na osnovne telekomunikacijske usluge, kao što su pravo na priključivanje na fiksnu telefonsku mrežu ili pravo na telefonsku govornicu u svakom naselju.

Univerzalna komunikacijska usluga predstavlja minimalnu košaricu komunikacijskih usluga koja mora biti pristupačna svim korisnicima u svakom dijelu zemlje, a trenutno je na osnovi ugovora koji traje do kraja iduće godine izvodi državni Telekom Slovenije.

Nova odluka AKOS-a kojom se pravo na internet širokog pojasa uključuje na listu minimalno zajamčenih komunikacijskih usluga bit će u petak objavljena u službenom listu, a treba je početi realizirati najkasnije s krajem lipnja ove godine, objavio je u utorak mariborski dnevni list "Večer".

Budući ponuđač univerzalne komunikacijske usluge s pravom na širokopojasni internetni priključak moći će sam izabrati način kako tu uslugu osigurati korisnicima koji sada nemaju te mogućnosti zbog tehničkih ograničenja ili specifične lokacije, pa će se moći odlučiti za osiguranje takvog interneta korisniku putem fiksnoga, mobilnog, hibridnog ili satelitskog priključivanja, a imat će pravo i na povrat uloženih sredstava, odnosno subvenciju države.

Procjenjuje se da je u Sloveniji koja ima vrlo razvijenu mogućnost priključivanja na internet za stanovništvo još uvijek oko 4600 domaćinstava koja na komercijalnoj osnovi ne mogu dobiti pristup internetu širokog pojasa, a disperzirana su po cijeloj zemlji.
Slovenija će odlukom AKOS-a postati šesta država u Europi koja pravo na internet širokog pojasa uvodi kao univerzalno pravo, navodi mariborski list.

(Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti