Pripremite se, stiže nam novi standard punjenja pametnih telefona iza kojeg stoji Apple

Uz to što će novi standard osigurati brže punjenje, otvorit će put za značajna buduća povećanja brzina bežičnog punjenja koje su sigurne, energetski učinkovite i neće skratiti trajanje baterije niti oštetiti korisnikov telefon.

Martina Čizmić | 04.01.2023. / 13:44

Bežično punjenje (Foto: Getty Images)

Wireless Power Consortium (WPC) najavio je kako će do kraja ove godine predstaviti novi standard bežičnog punjenja - Qi2. Kako ističu, novi standard trebao bi objediniti industriju pod jednim globalnim standardom i pružiti bolje pogodnosti i učinkovitost za mobilne i nosive uređaje.

Potrošači i trgovci na malo govore nam da su zbunjeni oko toga koji uređaji imaju Qi certifikat, a koji tvrde da rade s Qi-jem, ali nisu Qi certificirani. Ova zabuna može dovesti do lošeg korisničkog iskustva, pa čak i sigurnosnih problema, ističe kaže Paul Struhsaker, izvršni direktor Wireless Power Consortiuma. Naš standard uvjerava potrošače da su njihovi uređaji sigurni, učinkoviti i interoperabilni s drugim markama. Qi2 će biti globalni standard za bežično punjenje i pružiti potrošačima i trgovcima tu sigurnost.

Slika nije dostupna Baterija na novim generacijama iPhonea mogla bi se puniti samo bežično

Zanimljivo, upravo je Apple, osigurao osnovu za novi Qi2 standard koji se temelji na njegovoj tehnologiji MagSafe. Kako ističu iz WPC-a, Apple i drugi članovi konzorcija razvili su novi profil magnetske snage, koji je srž Qi2. Qi2's Magnetic Power Profile osigurat će da telefoni ili drugi mobilni proizvodi s punjivim baterijama budu savršeno usklađeni s uređajima za punjenje, čime se osigurava poboljšana energetska učinkovitost i brže punjenje.

Standard Qi2 (izgovara se chee two, odnosno či tu) zamijenit će svog prethodnika, Qi. Uz to što će novi standard osigurati brže punjenje, otvorit će put za značajna buduća povećanja brzina bežičnog punjenja koje su sigurne, energetski učinkovite i neće skratiti trajanje baterije niti oštetiti korisnikov telefon, a omogućit će i punjenje u drugim položajima, bez potrebe za polaganjem uređaja na ravnu površinu. 

Pametni telefon, ilustracija Prvo na iPhoneu, a onda i na Androidima: Velika promjena stiže na flagship pametne telefone

Energetska učinkovitost i održivost danas su svima na umu, kaže Struhsaker. Savršeno poravnanje Qi2 poboljšava energetsku učinkovitost i smanjuje gubitak energije koji se može dogoditi kada telefon ili punjač nisu poravnati. Jednako važno, Qi2 će uvelike smanjiti otpad na odlagalištu povezan sa zamjenom žičanog punjača zbog lomljenja utikača i opterećenja kabela od svakodnevnog spajanja i odspajanja.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti